Chrome OS mengatasi kedudukan macOS


Pengeluaran Chromebook pada tahun 2020 dicatat meningkat secara drastik, meningkat hampir empat kali ganda dibandingkan dengan tahun 2019. Kini terungkap bahawa bahagian pasaran peranti dengan OS Chrome telah mengatasi macOS.

Berdasarkan data IDC, hingga akhir tahun 2020 untuk peranti desktop, komputer riba dan stesen kerja, penjualan peranti dengan sistem operasi Chrome OS telah mengatasi penjualan peranti macOS.


Sistem operasi yang dibuat oleh Google mengatasi Apple pada Q2, dengan pangsa pasar 10% berbanding 7.6%. Pertumbuhan ini berterusan sehingga Q3 dan Q4, dengan perbezaan terbesar berlaku pada Q4 di mana Chrome OS mempunyai bahagian pasaran 14.4% sementara macOS hanya 7.7%.


Penguasa kelas ini, tentu saja, Microsoft dengan OS Windows-nya, walaupun bahagian pasaran Q1 telah menurun berbanding Q4. Yaitu 87,5% pada Q1, 81,7% pada Q2, 78,9% pada Q3, dan 76,7% pada Q4.


Walaupun begitu, menurut laporan StatCounter, untuk kelas sistem operasi desktop hingga Januari 2021, macOS masih jauh di hadapan OS Chrome, iaitu 16.91% berbanding 1.91%.


Pertumbuhan sistem operasi OS Chrome nampaknya berlaku kerana permintaan pasaran yang tinggi untuk peranti untuk tujuan pendidikan. Di kelas ini, Apple sebenarnya tidak mempunyai peranti komputer riba, dan mereka sebenarnya memperjuangkan barisan iPad baru, seperti iPad Air, yang menurut Apple enam kali lebih pantas daripada Chromebook terlaris.


Sebaliknya, Microsoft juga nampaknya menyedari pertumbuhan OS Chrome dan sudah menyiapkan Windows 10X. Dalam kebocoran terakhir, OS ini nampaknya mempunyai reka bentuk dan pengalaman pengguna yang serupa dengan OS Chrome.


Windows 10X sebenarnya dibuat untuk perangkat dengan dua layar, tetapi di tengah pengembangannya, perangkat itu diubah untuk perangkat yang ditujukan untuk tujuan pendidikan, dan juga perniagaan..

Chrome OS mengatasi kedudukan macOS Chrome OS mengatasi kedudukan macOS Reviewed by thecekodok on 3:09:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.