Clubhouse Berjanji untuk Meningkatkan Keselamatan Setelah Perbualan Bocor

 


Clubhouse berjanji akan meningkatkan keselamatan platformnya setelah pengguna yang tidak dikenali berjaya mengambil suapan audio dan menyiarkannya ke laman web pihak ketiga pengguna.

Kepada Bloomberg, jurucakap Clubhouse mengatakan beberapa bilik juga terjejas. Saat ini, pengguna di balik kebocoran tersebut telah dilarang secara permanen, seperti dikutip dari The Verge.


Aplikasi sembang audio ini juga mengatakan bahawa pihaknya telah melaksanakan perlindungan agar kejadian itu tidak berulang. Tetapi mereka tidak memberikan penjelasan yang lebih spesifik.Kejadian terbaru ini boleh menjadi peringatan bagi pengguna Clubhouse untuk sentiasa berhati-hati ketika berkongsi maklumat sensitif semasa berbual di aplikasi eksklusif ini.


Pakar keselamatan dari Balai Cerap Internet Stanford (SIO) juga mengingatkan pengguna bahawa walaupun mereka dijemput secara khusus, mereka harus menganggap semua perbualan sedang dirakam.


Insiden keselamatan terbaru terungkap seminggu setelah Clubhouse dikritik kerana kelemahan keselamatan dalam infrastrukturnya. Laporan dari SIO mendapati bahawa nombor ID pengguna dan ruangan yang unik dihantar dalam teks biasa, yang membolehkan orang lain mengetahui siapa yang bercakap dengan siapa di aplikasi tersebut.


Clubhouse juga menggunakan syarikat permulaan China yang dipanggil Agora untuk mengendalikan operasi back-end mereka. SIO berkata, sebagai syarikat China Agoran berkewajiban untuk membantu pihak berkuasa China mencari sumber audio tersebut jika dianggap sebagai ancaman kepada keselamatan negara.


Menjawab laporan SIO, Clubhouse mengatakan mereka merancang untuk menambahkan enkripsi tambahan dan menghalangnya daripada menghubungi pelayan di China. Mereka juga akan bekerjasama dengan syarikat keselamatan luaran untuk mengkaji kemas kini keselamatan.