Dengan hak untuk 22 buku Redwall, Netflix optimis untuk bersaing dengan Disney dalam animasi


Netflix nampaknya serius dalam menangani pesaingnya, Disney dalam bidang animasi. Sebelumnya, berdasarkan laporan pendapatan bulan lalu, CEO Netflix Reed Hastings ingin bersaing dengan Disney dalam kategori animasi keluarga.


"Mungkin kita dapat melepasi mereka pada akhirnya. Kita akan lihat, "kata Hastings.


Syarikat itu memperoleh hak untuk 22 buah buku Redwall, sebuah siri fantasi kanak-kanak pemenang anugerah oleh pengarang Britain Brian Jacques mengenai pengembaraan sekumpulan haiwan antropomorfik.


Netflix akan menghasilkan filem animasi berdasarkan buku pertama dalam siri ini. Sebagai tambahan, syarikat akan mengembangkan rangkaian acara, yang merangkumi animasi, mengenai watak Martin the Warrior, tikus yang gagah berani.


Diterbitkan dari tahun 1986 hingga kematian Jacques pada tahun 2011, Redwall terjual lebih dari 30 juta naskhah dan telah diterjemahkan ke dalam 20 bahasa, menawan generasi anak-anak di seluruh dunia.


Ini telah lama berada di senarai keinginan penyesuaian ke dalam filem Hollywood atau siri TV anggaran besar dan sekarang Netflix akan mewujudkannya.


Berita ini muncul ketika Netflix dengan cepat membangun unit animasinya yang baru untuk mengikuti Disney. Sekarang mereka merancang untuk melepaskan enam filem animasi setiap tahun yang jauh lebih terkenal daripada dua filem animasi utama Disney (Pixar dan Walt Disney Animation) setiap tahun.


Netflix mengatakan data dalaman mereka menunjukkan kanak-kanak menonton filem animasi yang sama berulang kali.


Bagi syarikat yang terutama menjalankan perniagaan langganan global yang berkembang pesat, animasi membantu keluarga menjadi pelanggan yang lebih setia. Salah satu caranya adalah dengan menawarkan kandungan yang menarik bagi semua anggota rumah tangga.


Genre ini juga mewakili peluang untuk melemahkan pertumbuhan streaming Disney di seluruh dunia. Disney telah menghasilkan filem animasi sejak tahun 1930-an dan secara teratur mendahului Box Office dengan filem seperti Frozen dan Toy Story.


Pada tahun 2019, dua daripada tiga filem terlaris tertinggi di dunia, Frozen II dan pembuatan semula Lion King, adalah filem animasi Disney. Walaupun pencabar lain muncul dalam beberapa dekade terakhir, tidak ada studio lain yang memiliki pengaruh serius terhadap dominasi animasi Disney. Malah, Disney juga membeli studio animasi Pixar.