Digital Bank LINE Datang ke Taiwan


Bank Line baru-baru ini memperoleh lesen operasi untuk perbankan internet sahaja dari Suruhanjaya Penasihat Kewangan (FSC) Taiwan. 


Perkhidmatan ini berdasarkan 21 juta pengguna Line aktif bulanan di Taiwan. Bank LINE akan mengintegrasikan pelbagai ekosistem milik Line dan pihak berkepentingannya untuk merealisasikan misi "Perbankan di Tangan Anda".


"Kami sangat gembira dan menghargai persetujuan Suruhanjaya Penasihat Kewangan (FSC) dan akan terus membuat persiapan untuk pelancaran perkhidmatan ini. Kami berhasrat untuk menyediakan perkhidmatan perbankan internet yang inovatif dan mudah untuk pelanggan," kata Morris Huang, Pengurus Besar Line Bank Taiwan.


"Di rantau Asia, teknologi kewangan telah menarik sejumlah besar pelaburan dalam dekad yang lalu dan diharapkan dapat terus berkembang hingga 2030," kata In-Joon Hwang, Ketua Bank LINE Taiwan dan Ketua Pegawai Kewangan Line Corporation.


"Pelancaran Line BK yang berjaya tahun lalu, perkhidmatan perbankan Thai Line yang dikendalikan oleh K Line , menunjukkan bahawa perkhidmatan kami berkembang pesat dan mendapat sebilangan besar pelanggan, dan membuat kami lebih yakin bahawa Line Bank juga akan berjaya di Taiwan "Tahun ini, Line juga merancang. Memperluas perkhidmatan perbankannya ke negara lain, seperti Jepun dan Indonesia," tambahnya.


Setelah mendapat lesen perbankan pada tahun 2019, Line Bank akan bekerjasama dengan pihak berkuasa dalam proses pemeriksaan wajar. Selanjutnya, Line Bank akan bekerjasama dengan semua pihak untuk memastikan kestabilan dan kebolehpercayaan operasinya sebagai persediaan untuk melancarkan bank ini pada suku pertama 2021.


Dalam operasi selanjutnya, Line Bank akan menyediakan perkhidmatan perbankan runcit termasuk deposit, transfer, kad debit, dan pinjaman peribadi pada tahap awal.