Dilarang oleh India, TikTok Ingin Membuka Ibu Pejabat di IrelandSetelah mengakui bahawa syarikat itu membuang beberapa pekerja di India dan disekat selama 7 bulan, TikTok mengikuti Huawei untuk membuat pelaburan besar di Ireland.


TikTok juga dikatakan akan membuka ibu pejabat di negara ini.


Ssyarikat itu dilaporkan mencari lokasi yang sesuai sebagai Ibupejabat di Dublin.


Setakat ini, syarikat telah mengenal pasti lima lokasi yang mungkin untuk ibu pejabat barunyayang t akan menampung sekitar 2,000 pekerja.


Laporan yang sama mengatakan TikTok sedang mencari lokasi dengan luas 18,580 meter persegi untuk ibu pejabatnya.


Sebelum ini, Huawei dilaporkan membuat pelaburan besar di Ireland. Menurut laporan yang sama, sebelum akhir tahun 2021, Huawei akan melabur USD 80 juta untuk aktiviti penyelidikan dan pembangunan.


Menurut orang dalam, TikTok merancang untuk memindahkan pekerjanya ke pejabat baru sebelum akhir tahun 2021.


Namun, tepat ketika penempatan semula masih belum diketahui. Ini kerana dunia masih dalam tempoh pandemi Covid-19.


Sudah tentu, TikTok tidak dapat memindahkan ribuan pekerja ke pejabat barunya, jadi kemungkinan TIkTok akan melantik ratusan pekerja baru.Maklumat ini disahkan oleh pernyataan Timbalan Perdana Menteri Ireland Leo Varadkar, yang pada Januari 2021 mengatakan bahawa dia telah bertemu dengan perwakilan TikTok.


"Syarikat itu masih mahu mendirikan ibu pejabatnya di Dublin. Lokasi khusus yang sedang dipertimbangkan oleh TikTok termasuk kompleks North Wharf yang baru di pusat kewangan Dublind dan projek pembangunan Heston South," katanya.


TikTok juga sedang menilai Sorting Office di Dublin South Dock.


Terdapat dua lokasi lain yang kini dilihat oleh TikTok, tetapi lokasi tersebut sudah dihuni.


Sekiranya rancangan TikTok untuk menyewa ruang pejabat berjaya, ini akan memberi dorongan untuk pasaran pejabat Dublin. Ini kerana semasa wabak ini, pusat komersial tempatan mengalami masalah.


Sebelumnya, Google dan Alphabet telah merancang untuk menyewa Pejabat Penyortiran di kawasan South Dock di Dublin tetapi membatalkan perjanjian itu pada bulan September 2020.


Rancangannya adalah untuk pejabat TikTok di Dublin untuk menampung sehingga 5,000 pekerja.


Perlu diingat, dalam beberapa tahun terakhir, Dublin telah menarik perhatian banyak syarikat teknologi. Salah satunya adalah ibu pejabat Google dan Facebook Europe yang terletak di Dublin.


Syarikat teknologi lain seperti Twitter dan Microsoft juga mempunyai banyak perniagaan di Dublin.