Disney Plus Mempunyai 94.9 Juta Pelanggan, Kadar Langganan Akan Dinaikan Segera

 


Aplikasi streaming filem Disney Plus kini mempunyai 94.9 juta pelanggan di seluruh dunia. Tonggak ini diumumkan dalam laporan prestasi suku pertama tahun 2021.


Terdapat peningkatan jumlah pelanggan Disney Plus dibandingkan dengan Disember 2020. Pada masa itu pelanggan Disney Plus mencapai 86 juta.


Peningkatan jumlah pelanggan Disney Plus tidak dapat dipisahkan dari banyak filem yang dikeluarkan semasa cuti, iaitu animasi Soul dari Pixar hingga episod terakhir The Mandalorian yang dirilis pada akhir tahun ini.


Disney Plus juga telah berjaya mencapai sasaran 90 juta pelanggan sejak kehadirannya. Sebenarnya, pada awalnya sasaran ini akan dicapai dalam 4 tahun. Syarikat itu juga menyemak semula sasarannya dengan menargetkan 230-260 juta pelanggan pada tahun 2024.


Pencapaian 94.9 juta pelanggan pada 2 Januari 2021 tidak lepas dari kehadiran siri WandaVision dari Marvel Studio TV yang dilancarkan pada 15 Januari.


Dengan kemajuan siri ini, tidak mustahil ketika ini jumlah pelanggan Disney Plus telah mencapai 100 juta.


Pencapaian ini menghasilkan pendapatan sebanyak USD 3.5 bilion untuk Disney. Syarikat itu masih berusaha untuk meningkatkan pendapatannya.


Lebih-lebih lagi, pada masa ini rata-rata bayaran langganan setiap pelanggan hanya USD 4.03 setiap akaun. Ini disebabkan oleh kos melanggan Disney Plus Hotstar di India dan Indonesia yang jauh lebih murah daripada pasaran lain.


Atas sebab ini, Disney merancang untuk meningkatkan pendapatannya dalam beberapa bulan akan datang.


Salah satu caranya adalah dengan menaikkan yuran langganan, yang pertama akan dikenakan kepada pelanggan di Amerika Syarikat.


Harap maklum, mulai 26 Mac 2021, Disney Plus akan mengenakan yuran langganan USD 7.99 sebulan atau USD 79.99 setahun 


Untuk pengetahuan anda, perniagaan streaming mempunyai masa depan yang cerah untuk Disney, sekurang-kurangnya dalam laporan hasilnya.


Pada masa ini, jumlah pendapatan Disney adalah USD 16.25 bilion.


Pendapatan ini masih turun 20 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lalu, sebahagiannya kerana pandemi Covid-19 "memaksa" banyak syarikat menutup perniagaan taman tema mereka.

Disney Plus Mempunyai 94.9 Juta Pelanggan, Kadar Langganan Akan Dinaikan Segera Disney Plus Mempunyai 94.9 Juta Pelanggan, Kadar Langganan Akan Dinaikan Segera Reviewed by thecekodok on 2:35:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.