Ditinggalkan oleh Huawei, TSMC masih dibanjiri dengan pesanan cip 5nm


Huawei sebenarnya adalah pelanggan terbesar TSMC, tetapi sekarang mereka tidak lagi dapat memesan cip dari TSMC. Walaupun begitu, ini tidak bermaksud pesanan chip ke TSMC sebenarnya telah menurun.

Setelah kematian Huawei, yang tidak lagi dapat memesan cip dari TSMC kerana peraturan dari Amerika Syarikat, TSMC masih dibanjiri dengan pesanan cip, menjadi cip 5nm tepat.


TSMC sebenarnya mendapat lebih banyak pesanan daripada yang diperlukan untuk menutup kekosongan yang ditinggalkan oleh Huawei. Terdapat begitu banyak, mereka harus menambah jurutera ke kilang mereka yang terletak di Taman Sains Taiwan Selatan untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran.


Pekerja tambahan dijangka meningkatkan kapasiti pengeluaran cip 5nm mereka dari 60 ribu menjadi 70 ribu wafer sebulan kepada 120 ribu wafer sebulan.


Setakat ini, pesanan cip 5nm ke TSMC kebanyakannya digunakan dalam sistem unggulan pada cip (SoC) seperti Snapdragon 888, atau cip milik pengguna TSMC lain seperti Apple, Mediatek, dan AMD.


Sementara itu, bekalan cip 5nm untuk Huawei telah selesai sejak pertengahan September 2020. Sejak itu, Huawei tidak lagi dapat memesan cip dari TSMC.


Huawei sendiri, sebelum 'serangan' AS, adalah syarikat yang paling banyak membeli cip di dunia. Namun, kerana dimasukkan ke dalam Daftar Entiti AS, mereka terpaksa turun ke kedudukan ke-3 di belakang Apple dan Samsung dari segi pembelian cip terbanyak dalam setahun.


Pada tahun 2020, Apple disenaraikan sebagai syarikat yang membeli cip semikondutor terbanyak, mencapai 12 peratus daripada jumlah penjualan cip semikonduktor.


Dalam laporan Gartner, di bawah Apple terdapat Samsung dengan jumlah pembelian 8%, dan di bawahnya adalah Huawei dengan 4.2%. Pembelian cip oleh Apple dan Samsung meningkat lebih dari 20% dari tahun ke tahun, sementara pembelian cip Huawei turun 23%. 

Ditinggalkan oleh Huawei, TSMC masih dibanjiri dengan pesanan cip 5nm Ditinggalkan oleh Huawei, TSMC masih dibanjiri dengan pesanan cip 5nm Reviewed by thecekodok on 5:16:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.