Elon Musk Akan Mengeksperimen Memasukkan Chip di Otak Manusia Tahun Ini

 


Neuralink permulaan Elon Musk sudah mula melakukan percubaan yang melibatkan babi dan monyet. Walaupun diklaim telah menunjukkan hasil, percubaan ini belum diuji secara langsung pada manusia.


Tetapi nampaknya ini akan berubah. Dalam tweet di akaun Twitter peribadinya, Musk mengatakan dia berharap Neuralink dapat melakukan uji coba manusia tahun ini.


Berita itu disampaikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Tesla dan SpaceX untuk menjawab soalan pengikut yang lumpuh dan ingin menjadi kajian klinikal Neuralink.


Musk menambah bahawa sebelum dapat menguji teknologi pada manusia, Neuralink harus bekerja keras untuk memastikan keselamatan implan dan terus berkomunikasi dengan Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) untuk mendapatkan persetujuan.Semasa ia ditubuhkan pada tahun 2017, salah satu tujuan Neuralink adalah menghubungkan otak manusia dengan mesin. Dengan teknologi ini, manusia dapat berinteraksi dengan mesin dengan lebih cepat dan tidak dipadankan dengan kecerdasan buatan (AI).


Untuk penggunaan jangka pendek, Musk berharap teknologi itu dapat digunakan untuk membantu penderita lumpuh dengan kecederaan otak atau saraf tunjang untuk mengawal tetikus komputer atau telefon bimbit hanya dengan berfikir.


Untuk jangka masa panjang, lelaki berusia 49 tahun ini mendakwa Neuralink dapat menolong manusia berkomunikasi antara satu sama lain menggunakan telepati dan berada dalam 'keadaan selamat' setelah mati sehingga mereka dapat dimasukkan ke dalam robot atau manusia lain.


Musk baru-baru ini mendedahkan bahawa Neuralink berjaya menanamkan cip tanpa wayar ke otak monyet yang kemudian berjaya memainkan permainan hanya bergantung pada fikirannya.Ogos lalu, Neuralink juga mengadakan demonstrasi langsung yang menunjukkan bagaimana mereka berjaya meramalkan pergerakan tiga babi dengan cip di otak mereka.


Perbezaan utama antara kedua eksperimen adalah bahawa cip di otak babi masih berwayar, sementara cip yang ditanam di otak monyet adalah tanpa wayar. Ini menunjukkan kemajuan yang ketara jika Musk segera menguji teknologi Neuralink pada manusia.