Elon Musk mengajak Vladimir Putin berbual di Clubhouse

 


Elon Musk mengundang Presiden Rusia Vladimir Putin untuk berbual melalui aplikasi Clubhouse. Jemputan Ketua Pegawai Eksekutif Tesla dan Space X disampaikan melalui catatan di Twitternya.


"Adakah anda ingin menyertai saya untuk perbualan di Clubhouse?" dia menulis.


Dalam tweet susulan, lelaki terkaya di dunia menulis dalam bahasa Rusia: "Adalah suatu kehormatan besar untuk bercakap dengan anda."


Hingga kini, belum ada tanggapan atas permintaan Musk dari akaun rasmi presiden Kremlin. Tidak jelas sama ada Putin berminat untuk bercakap dengan jutawan teknologi itu.


Musk telah menjadi penyokong aplikasi media sosial berasaskan sembang audio ini. Bulan lalu dia bercakap di Clubhouse mengenai fenomena Gamestop dengan CEO aplikasi pelaburan Robinhood, Vladimir Tenev.


Terima kasih kepada Musk, populariti Clubhouse meningkat di seluruh dunia. Walaupun aplikasi ini telah hadir sejak Mac 2020.


Kerana itu, Facebook tidak mahu berdiam diri. Mereka dilaporkan menyiapkan pesaing untuk Clubhouse.


Walau bagaimanapun, ini tidak menghairankan. Syarikat buatan Mark Zuckerberg mempunyai reputasi untuk membuat salinan aplikasi popular lain. Anda kadang-kadang membeli syarikat lain seperti WhatsApp, Instagram dan Oculus secara langsung.