Elon Musk pernah mahu menjual Tesla kepada Apple, tetapi ditolak

 


Elon Musk mengakui bahawa dia pernah ingin menjual Tesla, syarikat kereta elektriknya, kepada Apple. Tetapi tawaran dia ditolak.


Elon Musk mengatakan bahawa dia menghubungi Tim Cook, bos Apple Inc, semasa hari paling gelap dalam program Model 3 untuk membincangkan kemungkinan Apple membeli syarikat kereta elektrik Tesla.


(Harga yang diusulkan - merah) 1/10 dari nilai semasa kami ... Dia (Tim Cook) enggan menghadiri pertemuan itu," katanya .


Pengakuan bahawa Musk mendekati Apple untuk menjual Tesla tidak mengejutkan. Pada tahun 2013, Musk mencari pilihan untuk menyelamatkan syarikat di tengah masalah penjualan awal. Musk malah membuat 'kesepakatan berjabat tangan' dengan rakan syarikat Googlenya, Larry Page untuk membeli Tesla, menurut biografi Elon Musk 2015.


Ashlee Vance menulis dalam buku itu bahawa perjanjian itu dibatalkan setelah penjualan besar dicapai. Tesla telah membuat pesanan Model S yang cukup untuk menjimatkan kewangannya. Lebih kacau, Musk memindahkan beberapa kakitangan dari reka bentuk, kejuruteraan, kewangan dan jabatan lain ke luar pejabat untuk memenuhi sasaran penjualan.


"Sekiranya kami tidak menghantar kereta ini, kami terganggu," kata Musk kepada pekerja.


Sementara itu, usaha automotif Apple, yang dikenali sebagai Project Titan, telah berjalan sejak tahun 2014. Ini adalah pertama kalinya mereka mula merancang kenderaan mereka sendiri. Laporan terkini mengatakan bahawa kereta Apple akhirnya akan dibina oleh rakan perkilangan luar.