Elon Musk: Tidur Kurang 6 Jam Menjejaskan Produktiviti


 Ramai orang menganggap Elon Musk sama seperti watak Iron Man fiksyen Tony Stark. Kedua-duanya adalah ahli perniagaan, jurutera dan pemilik syarikat teknologi terkenal, dan juga kaya raya.


Tiga syarikat terkemuka sekaligus: Tesla, SpaceX, dan Neuralink memastikan jadual Elon Musk sangat sibuk.


Dalam episod podcast 'The Joe Rogan Experience', Elon Musk mengakui bahawa dia cenderung bekerja lebih banyak, bahkan menjadualkan perjumpaan pada satu atau dua pagi.


Salah satu kunci Elon Musk untuk menjadi produktif ialah dia hanya tidur enam jam sehari.


Dalam podcast Elon Musk mengakui bahawa dia telah berusaha tidur kurang dari enam jam sehari, tetapi dia mengatakan "Ini menurunkan produktiviti keseluruhan."


"Saya tidak mahu tidur lebih dari enam jam," kata Elon Musk


Sangat sukar, menurut CNBC, sehingga Elon Musk akhirnya tidur di lantai di bawah mejanya di pejabat Tesla, dalam usaha meningkatkan pengeluaran Model 3 Tesla.


Elon Musk juga mengatakan bahawa dia bekerja hingga 120 jam seminggu. Dia bahkan mengakui bahawa waktu kerjanya dan tabiat tidurnya tidak digalakkan untuk ditiru oleh orang lain.


Pengasas Tesla dan SpaceX, Elon Musk dilaporkan telah genius sejak muda. Ini dikatakan oleh ibu Elon Musk, Maye Musk.


Maye Musk mengatakan bahawa anaknya, Elon Musk, telah menunjukkan tanda-tanda genius sejak dia berusia 3 tahun.


Maklumat ini didedahkan oleh Maye Musk ketika mempromosikan memoir terbarunya. Maye Musk, sekarang berusia 72 tahun, adalah seorang model, ahli diet dan pencerita.


"Pada usia 3 tahun, saya tahu dia seorang kanak-kanak yang genius. Tetapi anda masih tidak tahu bahawa dia akan melakukan perkara-perkara cemerlang," kata Maye, mengulas Elon Musk yang kini berusia 49 tahun, yang dikutip oleh People, Selasa (2) / 2/2021).


"Kerana ada banyak genius yang berakhir di ruang bawah tanah. Menjadi genius tetapi tidak menerapkannya. Oleh itu, saya sangat gembira ketika dia memulakan Zip2 kerana ini menjadikan hidup lebih mudah dengan arahan dari pintu ke pintu," kata Maye Musk .


Ibu Elon Musk, Maye Musk juga mengatakan, Elon membuktikan kejeniusannya pada usia 12 tahun dengan mencipta permainan komputernya sendiri.


"Saya menunjukkan pelajar kejuruteraan di kampus, mereka berkata, 'wow dia tahu semua jalan pintas'," kata ibu kepada tiga anak itu.


Maye juga mendorong Elon Musk untuk menghantarnya ke majalah. Kemudian, Elon Musk menerima hadiah bersamaan dengan USD 500 pada masa itu. "Saya rasa mereka tidak tahu Elon berusia 12 tahun pada masa itu," katanya.

Elon Musk: Tidur Kurang 6 Jam Menjejaskan Produktiviti Elon Musk: Tidur Kurang 6 Jam Menjejaskan Produktiviti Reviewed by thecekodok on 2:38:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.