Facebook Akan Menghapus Maklumat Tidak Betul Mengenai Vaksin

 


Facebook mengumumkan rancangan untuk membuang kandungan maklumat mengenai vaksin. Rangkaian sosial terbesar itu mengatakan akan mengarahkan orang ke laman web mengenai vaksinasi yang boleh dipercayai.


Syarikat media sosial mereka akan memastikan pengguna platformnya dimaklumkan mengenai vaksin yang sah dan boleh dipercayai.


Facebook masih memiliki jalan panjang untuk menangani pandemi itu, dan pada tahun 2021 kami fokus membantu pekerjaan para pemimpin dan pegawai di sektor kesihatan untuk memvaksinasi miliaran orang terhadap COVID-19


Sejumlah maklumat palsu mengenai vaksin yang akan disekat oleh Facebook, termasuk dakwaan yang tidak terbukti bahawa vaksin yang menyebabkan autisme dan pandemi virus Corona sengaja dibuat oleh pihak-pihak tertentu.


 Facebook secara khusus akan memantau halaman dan kumpulan yang melanggar dasar. Sekiranya seseorang terperangkap menyebarkan tipuan dan maklumat palsu mengenai vaksin, Facebook akan menghapus akaun yang dimaksudkan.


Oktober lalu, Facebook mula melarang iklan yang tidak menggalakkan orang mendapat vaksin. Jaringan sosial Mark Zuckerberg telah lama dikritik oleh pihak berkuasa dan pegawai penjagaan kesihatan kerana melakukan sedikit usaha untuk menghentikan penyebaran disinformasi vaksin.