Facebook Mula Mengurangkan Kandungan Politik di Paparan Berita untuk Pengguna


 Beberapa ketika yang lalu Ketua Pegawai Eksekutif Facebook Mark Zuckerberg mendedahkan bahawa salah satu cadangan dari orang ramai mengenai perkhidmatan Facebook adalah bahawa orang tidak mahu kandungan politik terlalu banyak menguasai paparan Berita mereka.


Baru-baru ini, syarikat itu mengatakan dalam beberapa bulan akan datang, ia akan berfungsi untuk memahami dengan lebih baik pelbagai pilihan orang terhadap kandungan politik dan menguji beberapa pendekatan berdasarkan pandangan yang diperoleh.


"Sebagai langkah pertama, kami akan secara sementara mengurangi penyebaran kandungan politik di News Feed untuk sebilangan kecil orang di Kanada, Brazil dan Indonesia minggu ini, dan juga AS dalam beberapa minggu mendatang," kata Aastha Gupta, Product Pengarah Pengurusan di Facebook.


Semasa ujian awal ini, kata Gupta, syarikat akan mengkaji berbagai cara untuk menentukan kandungan politik dalam Suapan Berita pengguna dengan pelbagai pendekatan.


Kemudian, Facebook akan memutuskan pendekatan mana yang akan diterapkan seterusnya.


"Maklumat Covid-19 dari organisasi kesihatan rasmi seperti CDC dan WHO, serta agensi dan perkhidmatan kesihatan nasional dan serantau dari negara-negara yang terjejas, akan dikecualikan dari ujian ini. Kandungan dari agensi dan perkhidmatan rasmi kerajaan juga akan dikecualikan," kata Gupta.Facebook kemudian akan melakukan tinjauan pengguna mengenai pengalaman mereka semasa ujian ini untuk menentukan seberapa berkesan pendekatan baru ini.


"Penting untuk diperhatikan bahawa kita tidak sepenuhnya menghapus kandungan politik dari Facebook. Kami bertujuan untuk membolehkan pengguna mencari dan berinteraksi dengan kandungan politik di Facebook, sambil menghormati pilihan semua orang di News Feed mereka," kata Gupta.


Kandungan politik, berdasarkan analisis Facebook terhadap pengguna AS, hanya merangkumi sekitar 6 peratus daripada apa yang dilihat orang di platform.


"Kami telah menawarkan kawalan untuk membantu anda mengurus apa yang anda lihat di Suapan Berita, seperti fitur yang disebut Favorites yang memungkinkan anda memilih orang dan halaman yang ingin anda utamakan dalam Feed Berita," kata Gupta.


Di samping itu, ada juga fitur Tunda untuk menyembunyikan kandungan buat sementara waktu dari seseorang, halaman atau kumpulan, serta fitur lain untuk mematikan iklan politik.