Facebook 'Unfriend' Australia, Blok Kandungan Berita

 


Warga Australia terkejut apabila mendapati halaman news feed Facebook menjadi kosong, terutamanya kandungan berita. Nampaknya bukan kerana kesalahan, ini sengaja dilakukan oleh Facebook sebagai protes terhadap dasar baru pemerintah Negara kangaroo.


Seperti yang dilaporkan, peraturan baru Australia mengharuskan Facebook dan Google mengadakan perjanjian komersial dengan media untuk memaparkan pautan berita mereka. Google mengancam untuk meninggalkan Australia tetapi baru-baru ini mencapai persetujuan.


Sementara itu, Facebook nampaknya masih tidak menerimanya, sehingga melancarkan protes tersebut. Banyak pihak juga mengecam tindakan Facebook kerana membuang pelbagai maklumat penting, termasuk masalah kesihatan atau berita kecemasan.


"Tindakan Facebook untuk tidak unfriend dengan Australia hari ini, memotong maklumat penting mengenai perkhidmatan kesihatan dan kecemasan, adalah sesuatu yang sombong dan mengecewakan," kata Perdana Menteri Australia Scott Morrison.


"Tindakan itu hanya menegaskan keprihatinan sejumlah negara yang semakin meningkat mengenai tingkah laku syarikat teknologi besar yang menganggap mereka lebih besar daripada pemerintah dan peraturan itu tidak boleh diterapkan pada mereka," kata Morrison.


Facebook percaya bahawa peraturan di Australia salah memahami hubungan mereka dengan media. Di samping itu, mereka mengatakan bahawa kandungan berita hanya merangkumi 4% lalu lintas pengunjung ke Facebook.


Facebook kemudian mendapatkan semula beberapa kandungan di News Feed tetapi sebahagian daripada kandungan dari laman berita masih hilang termasuk dari nama-nama besar seperti New York Times, BBC, News Corp's Wall Street Journal dan Reuters.


"Ini adalah peristiwa berbahaya dan mesti diperhatikan. Memotong akses kepada maklumat penting di seluruh negara pada tengah malam adalah tindakan tidak hormat," kata Human Rights Watch mengenai tindakan Facebook.

Facebook 'Unfriend' Australia, Blok Kandungan Berita Facebook 'Unfriend' Australia, Blok Kandungan Berita Reviewed by thecekodok on 10:08:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.