FBI Diduga Boleh Enkripsi Signal


Signal dikenali sebagai salah satu pesaing WhatsApp yang mempunyai ciri privasi paling selamat. Tetapi dokumen pengadilan menunjukkan bahawa FBI mungkin mempunyai alat untuk mengakses mesej di Signal, walaupun telefon terkunci.

Forbes pertama kali menemui dokumen pengadilan dari kes penyeludupan senjata di New York, Amerika Syarikat. Dokumen itu menunjukkan tangkapan skrin perbualan Signal antara kedua-dua suspek yang diambil dari iPhone salah seorang suspek.


Terdapat juga beberapa metadata dalam tangkapan layar yang menunjukkan bahawa Sinyal tidak hanya didekripsi di telefon, tetapi proses pengekstrakan dilakukan ketika telepon berada dalam 'AFU separa'.AFU adalah akronim untuk 'selepas buka kunci pertama' yang bermaksud iPhone terkunci, tetapi telah dibuka sekali dan tidak pernah dimatikan. iPhone dalam keadaan ini lebih cenderung diretas kerana kunci penyulitan disimpan dalam memori, seperti yang dikutip oleh Forbes.


Tetapi jika polis ingin mengakses mesej Isyarat peribadi di iPhone, ia sangat bergantung pada tahap kerentanan. IPhone yang diretas disyaki iPhone 11 (model Pro atau Max yang tidak diketahui) atau iPhone SE (2020).


Versi iOS yang digunakan oleh iPhone juga tidak diketahui. Versi terbaru iOS mungkin mempunyai tahap keselamatan yang lebih kuat.


Jurucakap Signal mengatakan siapa sahaja yang dapat memegang telefon sasaran secara langsung dan dapat memanfaatkan cacat keselamatan dalam sistem operasi yang tidak dapat ditandingi untuk melewati skrin kunci hanya boleh menggunakan telefon seperti miliknya.


"Menjaga peranti terkini dan memilih kata laluan skrin kunci yang kuat dapat membantu melindungi maklumat jika peranti hilang atau dicuri," kata jurucakap Signal.


Di samping itu, FBI juga memerlukan alat khas untuk memotong enkripsi dalam Isyarat dan aplikasi pesanan lain yang dilindungi oleh penyulitan hujung-ke-ujung. FBI diketahui menggunakan dua alat forensik iPhone, iaitu GrayKey dan Cellebrite UFED.


Vladimir Katalov, pengasas syarikat forensik Rusia ElcomSoft, mengatakan bahawa dia percaya FBI menggunakan alat GrayKey untuk memotong enkripsi Signal dalam kes New York.


"Ia menggunakan beberapa pendekatan yang sangat canggih menggunakan kerentanan perkakasan," kata Katalov.