Futuristik! Paparan Air Terjun Xiaomi kelihatan seperti filem fiksyen semulajadi


 Xiaomi minggu ini memperlihatkan konsep baru telefon pintarnya yang telah menjadikan reka bentuk paparan air terjun ke tahap yang lebih tinggi. Ia kelihatan futuristik! Sama dengan alat peraga yang digunakan dalam filem fiksyen sains.


Peranti ini direka untuk memanfaatkan kepakaran Xiaomi dengan konsep waterfall display yang diperkenalkan sebelumnya melalui konsep Mi Mix Alpha. Paparan peranti ini dirancang untuk mempunyai empat lekuk yang melilit semua sisi dengan lancar.Konsep peranti ini mula menarik perhatian ketika pada bulan April tahun lalu, Xiaomi mengajukan paten untuk telefon dengan reka bentuk paparan air terjun dan kamera bawah layar. Kini, Xiaomi akhirnya memamerkan peranti tersebut dalam video yang disiarkan di Weibo .


Seperti yang dilihat dalam video yang dilampirkan, peranti konsep baru ini tidak mempunyai bezel. Sebaliknya, paparan pada peranti kelihatan melengkung di keempat tepi, memberikan penampilan futuristik.


Sama seperti Mi Mix Alpha, telefon konsep baru ini nampaknya menjalankan versi MIUI yang diubah suai dan menerangi tepi kiri dan kanan untuk pemberitahuan. Juga, nampaknya peranti ini mempunyai semua ikon bar status di tepi kanan, jadi paparan depannya "lebih bersih".


Oleh kerana peranti ini nampaknya tidak mempunyai butang sisi fizikal, kemungkinan terdapat butang sisi maya yang sensitif terhadap tekanan. Di bahagian belakang, peranti konsep ini mempunyai modul kamera segi empat dengan satu kamera dan denyar.


Pada saat yang sama dengan video, Xiaomi juga berkongsi foto penggoda untuk konsep paparan air terjun yang mengungkapkan beberapa info tambahan. Menurut gambar, peranti ini mempunyai reka bentuk unibody yang sama sekali tidak mempunyai port.


Xiaomi mendakwa bahawa ia memanfaatkan beberapa kemajuan terobosan dalam teknologi lenturan kaca dan laminasi. Selanjutnya, gambar itu menunjukkan bahawa Xiaomi mengajukan 46 paten inovatif semasa pengembangannya. Yang unik, ya penampilan telefon bimbit. Apa pendapat kamu?