Galeri OPPO Mempersembahkan Interaksi Manusia dan Teknologi Sebenar

 


Semasa wabak, manusia semakin biasa dengan peranti telefon pintar. Apabila mobiliti dibatasi, telefon pintar nampaknya menerobos batasan untuk membolehkan pengguna terus berhubung dan menyelesaikan pelbagai pekerjaan.


Keterbatasan yang dihadapi semasa pandemik semakin membuka mata masyarakat dunia jika teknologi memberikan banyak kemudahan. Sebaliknya, dari pihak penyedia teknologi, termasuk pengeluar telefon pintar, mereka termotivasi untuk menghadirkan inovasi yang paling sesuai dan paling dekat dengan keperluan masyarakat.


Pada masa akan datang, semakin banyak teknologi akan menghilangkan batasan dalam aktiviti. Ilustrasi inovasi teknologi masa depan ini dapat dilihat di OPPO Gallery, sebuah kedai konsep futuristik. Outlet seluas 390 meter persegi ini terletak di tingkat 2 Plaza Indonesia.


Terdapat empat kawasan yang dapat dijumpai di Galeri OPPO, termasuk Find The Future, Expose Area, IOT Wall, dan OPPO Garden. Melalui galeri ini, OPPO menunjukkan pelbagai interaksi yang wujud antara manusia dan teknologi. Di samping itu, pengeluar telefon bimbit ini yang berada di 5 teratas dunia menunjukkan keindahan seni yang penuh dengan inovasi teknologi.


Di kawasan Find The Future, terdapat kerjasama antara OPPO dan artis kontemporari, Isha Henin, yang diproyeksikan ke pemasangan LED. Pengunjung dibawa untuk berinteraksi dengan alam melalui LED 'Adorable Deer', mengawal arah angin dalam LED 'Dandelion', atau cuba menulis mesej kepada rakan melalui LED 'Butterfly'.


Beralih ke kawasan Exposé, di sini terdapat barisan produk OPPO. Di kawasan ini, pengunjung boleh memilih dan mencuba produk dan teknologi terkini OPPO dari segi visual, suara, dan prestasi bermula dari rangkaian telefon pintar, jam tangan, siri alat dengar, dan sebagainya.


Galeri OPPO juga memaparkan karya seni 3D yang menggambarkan keindahan semula jadi Kepulauan Raja Ampat yang terkenal dengan pemandangan bawah laut dan Tembok IOT yang menggambarkan keindahan terumbu karang sebagai gambaran alam bawah laut.


Sementara itu, Taman OPPO memperlihatkan kiasan bagaimana alam selalu mengilhami OPPO untuk menghasilkan produk yang lebih baik. Kawasan ini memaparkan pemasangan teknologi Metacase. Pengunjung boleh meneroka ciri-ciri hebat OPPO mulai dari prestasi, paparan sinematik, kamera, video, Pengecasan Cepat hingga reka bentuk melalui pemasangan ini.