Gila! Galaxy S21 bertahan 13 hari di dalam air

 


Telefon bimbit tahan air terasa biasa, tetapi jika dihidupkan selama 13 hari, ia boleh dikatakan istimewa. Dan kemampuan ini dimiliki oleh Galaxy S21.

Oleh itu, saluran Time Lapse Photo Owl membuat siaran langsung ujian ketahanan air Galaxy S21. Mereka memasukkan telefon bimbit Samsung baru ke dalam akuarium dengan kuasa dan menjalankan jam randik untuk mengira jangka masa.


Malangnya, jam berhenti pada telefon Samsung terhenti pada 99 jam, 59 minit dan 59 saat, selepas itu ia akan dimulakan semula dari awal. Untuk menunjukkan, layar memaparkan teks +200 jam, yang bermaksud bahawa ia telah diulang dua kali


Sehingga artikel ini diterbitkan, Galaxy S21 masih aktif. Cuma ada kesan kerana sudah terlalu lama direndam di dalam air.


Terdapat perubahan yang dicatat oleh Time Owl Time Lapse. Pertama, ciri pengesanan kelembapan diaktifkan setelah merendam peranti di dalam air selama 117 jam 53 minit.


Akibatnya, layar tidak lagi bertindak balas dan terus beralih aplikasi. Setelah menekan butang tetapan semula jam randik, layar kembali normal tetapi amaran kelembapan masih ada.


Kemudian setelah 241 jam 10 minit, pembesar suara mula terjejas. Suara itu sangat kecil dan hampir tidak dapat difahami.


Terlepas dari dua kesan ini, memandangkan jangka masa ujian dan fakta bahawa telefon telah tenggelam hingga kedalaman 50cm, Galaxy S21 mempunyai ketahanan yang sangat baik. Kerana peringkat IP68 mampu bertahan pada kedalaman 1.5 m selama 30 minit.