Huawei Akan Mengurangkan Pengeluaran Telefon Pintar Tahun Ini

 


Huawei dilaporkan akan mengurangkan separuh pengeluaran telefon pintarnya tahun ini. Ini dilakukan untuk memastikan kos tetap rendah.

Syarikat China berada dalam kedudukan yang sukar sejak dimasukkan ke dalam senarai hitam Jabatan Perdagangan AS pada tahun 2019. Huawei telah melakukan segala yang mungkin untuk bertahan dari semua kemungkinan, termasuk menjual sub-jenama Honor akhir tahun lalu.


Dikutip dari Nikkei Asia,  berita terbaru mengatakan, Huawei telah memberitahu pembekalnya bahawa pesanan untuk komponen telefon pintarnya akan dipotong lebih dari 60% tahun ini.


Laporan itu memetik sumber dari pelbagai pembekal yang mendedahkan bahawa Huawei hanya merancang untuk memesan komponen untuk 70-80 juta telefon pintar pada tahun 2021.


Angka ini menunjukkan penurunan lebih dari 60% berbanding 189 juta unit telefon pintar Huawei yang dihantar tahun lalu. Beberapa pembekal bahkan menyatakan bahawa angka ini berpotensi turun menjadi hampir 50 juta unit.


Laporan itu selanjutnya menunjukkan bahawa pesanan Huawei terbatas pada komponen untuk telefon pintar 4G, kerana ia tidak memiliki izin pemerintah AS untuk mengimport komponen untuk peranti 5G.


Walaupun Huawei belum mengeluarkan pernyataan rasmi mengenai perkara itu, sangat jelas bahawa sekatan AS memberi kesan kepada perniagaan telefon pintarnya secara global. Pelbagai spekulasi berjalan liar dan bahkan menunjukkan bahawa Huawei mungkin terpaksa keluar dari perniagaan telefon pintar dalam waktu terdekat.