Huawei akhirnya memperkenalkan Mate X2 kepada umum

 


Huawei akhirnya memperkenalkan telefon pintar skrin lipat generasi terbarunya, iaitu Huawei Mate X2. Telefon pintar utama yang boleh dilipat ini dilengkapi dengan reka bentuk yang disebut sayap falcon.


Huawei Mate X2 adalah masa depan teknologi telefon pintar, sebagai pelopor inovasi dan pengalaman pengguna yang hebat di seluruh dunia


Huawei Mate X2 memiliki rentang layar 8 inci ketika dibuka, sementara ketika dilipat, layar OLED di luar memiliki ukuran 6,45 inci. Kedua-dua skrin juga telah disahkan mempunyai resolusi tinggi.


Huawei menggunakan engsel interlocking multi-dimensi pintar dari Huawei Mate X2, supaya peranti dapat dilipat dengan lebih sempurna dan meminimumkan lipatan layar semasa peranti dibuka.


Memandangkan ia memiliki layar besar ketika dibuka, Huawei Mate X2 hadir dengan sejumlah fitur yang mendukung operasinya, seperti multi-window pintar, window floating, multiplier aplikasi, dan bubble app.


Semua fitur ini dikatakan dapat membantu pengguna mengoptimumkan penggunaan ketika perangkat dibuka dan mendukung pengguna untuk melakukan beberapa tugas pada satu layar.

Untuk perniagaan dapur pacu, telefon pintar ini menggunakan chipset Kirin 9000 yang digabungkan dengan 8GB RAM. Terdapat dua varian memori yang ditawarkan, iaitu 256GB dan 512GB.


Telefon pintar ini mempunyai bateri berkapasiti 4,500mAh dan menyokong ciri SuperCharge 55W. Huawei Mate X2 menjalankan EMUI 11 berdasarkan Android 11, walaupun tidak menyokong Perkhidmatan Mudah Alih Google.


Beralih ke jabatan fotografi, telefon pintar ini mempunyai empat kamera belakang. Terdapat lensa utama 50MP, lensa periskop 8MP yang menyokong zoom optik 10x, lensa ultrawide 16MP, dan lensa telefoto 12MP.


Huawei Mate X2 hadir dalam empat pilihan warna, iaitu putih, hitam, biru kristal dan merah jambu kristal.


Telefon pintar ini berharga 17,999 yuan untuk varian 25GB dan varian 512GB untuk 18,999 yuan 


Sebaliknya, kebocoran terbaru mengenai Huawei P50 kembali wujud di dunia maya. Kali ini, maklumat itu datang dari leaker terkenal dalam industri telefon pintar, iaitu Teme (@ Rodent950).


Memetik catatan di akaun Twitter @ Rodent950, Khamis (18/2/2021), Huawei akan mengumumkan siri P50 antara 26 Mac dan 28 Mac 2021.


Bukan hanya itu, dia juga mendedahkan bahawa syarikat China akan melancarkan tiga model P50 dengan dua pemproses yang berbeza.


Huawei P50 akan hadir dengan pemproses Kirin 9000E, sementara P50 Pro dan P50 Pro Plus akan menggunakan Kirin 9000.


Menurutnya, Huawei kini dalam tahap akhir reka bentuk telefon bimbit dan siap memasuki produksi besar-besaran.


Huawei P50, P50 Pro, dan P50 Pro Plus akan hadir dengan konfigurasi kamera baru, layar yang lebih baik, dan kemampuan permainan yang ditingkatkan.