Ini adalah bukti bahawa iPhone 12 Mini kurang diminati


Apple dikatakan akan menghentikan pengeluaran iPhone 12 Mini kerana menunjukkan bahawa ia kurang diminati oleh fanboy. Laporan ini semakin berlaku dalam laporan baru-baru ini yang disusun oleh biro penyelidikan Counterpoint Research.

Dalam data penjualan di Amerika Syarikat pada separuh pertama Januari 2021 semalam, penjualan iPhone 12 Mini hanya merangkumi 5% daripada semua varian iPhone 12 yang dijual di negara Uncle Sam, yang merupakan pembeli paling sedikit.


Ini menunjukkan bahawa telefon pintar kecil semakin kurang menarik. Banyak pengguna beralih ke telefon pintar bersaiz lebih besar kerana mereka lebih luas dalam melihat kandungan. Malah iPhone 11 ditunjukkan lebih disukai daripada iPhone 12 Mini.


"Ini selaras dengan apa yang kita lihat di pasaran global yang lebih luas, di mana skrin di bawah 6 inci sekarang hanya meliputi sekitar 10% dari semua telefon pintar yang dijual," kata Tom Kang, penganalisis Counterpoint .


Sebelumnya dalam nota yang dikemukakan kepada pelabur, penganalisis William Yang dari JP Morgan menyemak semula beberapa ramalannya mengenai pengeluaran iPhone 12. Dia yakin Apple akan mendapat yang terbaik dari iPhone 12 Pro Max dan iPhone 12 Pro dan versi sebelumnya, iPhone 11.


Yang juga mengurangkan anggaran pengeluaran dari iPhone 12 dan iPhone 12 Mini, malah iPhone 12 Mini mungkin menghentikan pengeluaran. "Yang menyatakan bahawa kerana nampaknya permintaan untuk iPhone 12 Mini lemah, rantaian bekalan mungkin akan menghentikan pengeluaran pada suku kedua 2021," tulis Apple I.


Ini tidak bermaksud iPhone 12 Mini telah berhenti dijual. Lebih banyak pengeluaran dihentikan kerana stok mungkin dianggap mencukupi sehingga tidak perlu dibuat lagi. Seperti biasa, Apple belum mengulas mengenai spekulasi pasaran ini.