Inilah sebab mengapa WhatsApp berkongsi data pengguna ke Facebook


Sejak dasar privasi baru WhatsApp diumumkan, banyak orang berpendapat bahawa WhatsApp sebenarnya berkongsi maklumat pengguna sensitif dengan Facebook. Ini seperti lokasi, nombor telefon, kenalan dan sebagainya. Apakah fakta?

Pengarah Komunikasi WhatsApp APAC Sravanthi Dev mengatakan dalam sidang media baru-baru ini bahawa sejak awal lagi WhatsApp hanya mengumpulkan sedikit maklumat daripada pengguna. Semua juga dilakukan untuk memberikan layanan yang baik kepada pengguna.


"Semasa mendaftar WhatsApp, anda mesti memberikan nombor telefon anda, nama, anda menambahkan foto profil, dan anda mesti berkongsi sedikit maklumat dengan WhatsApp," kata Sravanthi.Begitu juga, jenis telefon bimbit yang digunakan dan rangkaian yang digunakan (WiFi, 3G atau 4G) semuanya dilakukan untuk memberikan perkhidmatan terbaik. WhatsApp benar-benar ingin menjadikan aplikasi ini terasa mudah bagi semua pengguna untuk menggunakan mana sahaja dengan telefon bimbit mana pun.


"3 tahun yang lalu, setelah WhatsApp dibeli oleh Facebook dan WhatsApp menjadi popular, kami menggunakan infrastruktur teknologi Facebook untuk memberikan perkhidmatan terbaik. Kerana Facebook mempunyai sumbernya. Tetapi perincian telefon bimbit kami, kami tidak pernah mengumpulkan, apalagi berkongsi. Facebook tidak berkongsi perbualan, kenalan anda., sejarah telefon. Jadi apa yang kami kongsi hanya untuk elaun prestasi, "katanya.


"Sekiranya anda mengatakan bahawa kami berkongsi maklumat dengan Facebook, saya rasa pernyataan itu tidak tepat," sambung Sravanthi.


Malangnya, ketika WhatsApp berkongsi dasar privasi barunya terdapat banyak salah faham. Walau bagaimanapun, WhatsApp akan cuba memberikan maklumat mengenai dasar privasi baru yang sebenarnya agar pengguna tidak salah. Selain berusaha mendidik melalui berbagai media (cerita WhatsApp, blog, hingga iklan di surat khabar), WhatsApp juga memberi pengguna waktu untuk mengetahui kebijakan mereka terlebih dahulu.


WhatsApp juga memahami bahawa keselamatan telah menjadi isu yang dipertimbangkan oleh orang ramai. Inilah yang diharapkan oleh WhatsApp, agar orang tidak memandang ringan tentang keselamatan data peribadi.


"Banyak orang telah mula mementingkan privasi dan WhatsApp telah menyedari ini sejak awal. Dalam DNA, kita akan sentiasa memberi perhatian kepada keselamatan. Keamanan mulai menjadi arus perdana dan semula jadi, saya rasa orang mesti memahami pentingnya keselamatan," katanya. 

Inilah sebab mengapa WhatsApp berkongsi data pengguna ke Facebook Inilah sebab mengapa WhatsApp berkongsi data pengguna ke Facebook Reviewed by thecekodok on 3:52:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.