Jeff Bezos pergi , Mark Zuckerberg Kini Sendirian

 


Seorang demi seorang pengasas syarikat gergasi teknologi di Amerika Syarikat meninggalkan jawatan CEO mereka dan beralih ke aktiviti lain. Yang terbaru ialah Jeff Bezos meletak jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Amazon, sebuah kedai dalam talian yang dibuatnya. Jadi nampaknya, bos Facebook Mark Zuckerberg tetap bersendirian, masih menjadi pengasas dan CEO.

Kita akan melihat contoh lain. Steve Jobs atas alasan kesihatan mengundurkan diri dari jawatan CEO Apple pada tahun 2011, digantikan oleh Tim Cook, yang masih bertahan hingga sekarang.


Sementara itu, Bill Gates sudah lama tidak menjadi CEO Microsoft untuk terlibat dalam dunia kemanusiaan melalui yayasannya. Walaupun Alphabet, induk Google, tidak lagi di hadapan oleh Larry Page dan Sergey Brin, pengasas Google. Jawatan CEO Alphabet diserahkan kepada lelaki kelahiran India, Sundar Pichai.


Memang ada Elon Musk yang merupakan CEO Tesla, tetapi dia tidak masuk campur ketika syarikat kenderaan elektrik itu ditubuhkan pada tahun 2003.


Mark Zuckerberg telah memimpin Facebook tanpa gangguan sejak menubuhkan syarikat itu pada tahun 2004. Dia adalah yang terakhir seumpamanya,.


Memang, tidak seperti pemimpin teknologi yang lain, Zuckerberg mempunyai majoriti suara sebagai pemegang saham Facebook. Oleh itu kepemimpinannya tidak terganggu walaupun kadang-kadang berlaku kontroversi. Dengan kata lain, Zuck sukar digulingkan dari CEO Facebook.


Selain itu, Zuck telah berjaya menaikkan Facebook. Keputusan pemerolehan juga bagus, terutama pembelian WhatsApp dan Instagram, yang kini mengesahkan penguasaan Facebook di dunia media sosial.


Faktor lain, Mark Zuckerberg masih sangat muda, ketika ini baru berusia 36 tahun. Jadi nampaknya, dia masih akan menjadi CEO Facebook selama bertahun-tahun akan datang.