Jepun meminta maaf kerana Mengesan Aplikasi Android COVID-19 Tidak Berfungsi

 


Kementerian Kesihatan, Buruh dan Kesejahteraan Jepun meminta maaf atas kegagalan aplikasi penelusuran COVID-19 versi Android. Sejak September 2020, aplikasi ini tidak memberikan pemberitahuan ketika kontak dijangkiti.


Memandangkan Jepun ketika ini mengalami gelombang ketiga kes jangkitan COVID-19, berita ini sangat mengejutkan. Kesalahan ini dianggap memalukan, terutama kerana Jepun terkenal dengan reputasinya sebagai negara yang sangat berdisiplin dan terkawal ketat.


Kementerian Kesihatan Jepun mengakui ada masalah dengan versi Android COVID-19 mengesan kemas kini aplikasi dalam pengumuman di halaman laman web aplikasi.


Dinyatakan bahawa pemberitahuan mengenai kontak dengan orang yang dijangkiti COVID-19 tidak berfungsi sejak akhir September 2020 kerana kemas kini untuk aplikasi versi Android belum dibebaskan.


"Kami dengan tulus meminta maaf karena melanggar kepercayaan orang ramai yang menggunakan aplikasi ini. Kementerian Kesihatan, Tenaga Kerja dan Kesejahteraan akan bekerja keras untuk segera mengatasi kesalahan ini dan mengawal kualitinya secara menyeluruh. Kami akan terus berusaha untuk memastikan bahawa orang dapat gunakan aplikasi itu. Ini senang, "kata permintaan maaf yang dikemukakan melalui laman web aplikasi.


Di halaman aplikasi di Google Play, dikatakan bahawa kemas kini terakhir telah dikemas kini pada 14 Disember 2020. Kerana kesilapan ini, sebilangan besar pengguna menganggap aplikasi itu tidak berguna. Penilaian aplikasi menunjukkan skor 1.8 daripada 5 pada lebih daripada 15.800 ulasan.


Halaman Google Play juga mendedahkan bahawa aplikasi telah dimuat turun lebih dari lima juta kali. Angka ini tentunya sangat besar dan harus cukup untuk digunakan sebagai alat penjejak yang boleh dipercayai untuk COVID-19.


Sementara itu, agensi berita Nikkei melaporkan bahawa kesalahan aplikasi dirahsiakan sejak September 2020. Bukan hanya itu, Nikkei juga melaporkan sejumlah masalah lain dengan sistem kesihatan untuk tindak balas terhadap COVID-19, termasuk ketidakmampuan untuk mencegah lebih banyak orang dari menggunakan aplikasi yang bermasalah.


Menurut Nikkei, akibat dari masalah ini boleh membahayakan, bahkan mungkin secara tidak langsung mematikan. Agensi kesihatan dunia WHO mengatakan Jepun ketika ini mengalami gelombang ketiga jangkitan COVID-19 yang bermula pada November 2020.Dalam gelombang ini, jumlah jangkitan setiap hari meningkat kepada 8,000. Sebelumnya dalam gelombang kedua, Jepun "hanya" mengalami 2.000 kes jangkitan baru setiap hari.


Dalam situasi gelombang ketiga ini, 4,254 daripada jumlah kematian COVID-19 di Jepun telah berlaku sejak November 2020, daripada jumlah keseluruhan 6,020. Terdapat 635 kematian pada minggu lalu, menandakan minggu terburuk Jepun semasa wabak tersebut.