Keselamatan Google Chrome Dikemaskini Lagi Mencegah Bug Zero-day

 


Google melepaskan kemas kini keselamatan untuk Chrome dalam bentuk tampalan untuk mengatasi kerentanan dalam penyemak imbas. Ini mengikuti kerentanan CVE-2021-21148 'zero-day' yang dilaporkan masih beredar.


Bug tersebut dilaporkan pada 24 Januari, dan sebelumnya telah digunakan untuk serangan siber. "Google sedar bahawa laporan eksploitasi CVE-2021-21148 ada di luar sana," membaca pernyataan rasmi dari Google.


Mereka juga mengucapkan terima kasih kepada semua penyelidik keselamatan yang bekerjasama dengan mereka semasa kitaran pembangunan untuk mengelakkan pepijat keselamatan mencapai saluran stabil.


Tampalan dilancarkan untuk Google Chrome versi 88.0.4324.150 pada peranti Windows, Mac dan Linux. Google mengatakan kemas kini ini akan tersedia dalam beberapa hari atau minggu mendatang.Beberapa saat selepas laporan bug 'zero-day', Google Threat Analysis Group mengeluarkan amaran kepada penyelidik keselamatan siber mengenai ancaman penggodam dari Korea Utara yang menyasarkan mereka. Penggodam mencari maklumat sensitif dengan mengarahkan penyelidik ke blog yang diserang malware.