Ketua Pegawai Eksekutif Huawei: iPhone 12 Mempunyai Keupayaan 5G Terbaik di Dunia


Ketua Pegawai Eksekutif Huawei, Ren Zhengfei mengatakan bahawa Apple telah menghasilkan telefon bimbit berkemampuan 5G terbaik di dunia. Siri iPhone 12 5G adalah salah satu yang ditunjukkan oleh Zhengfei untuk memiliki kemampuan ini.


Dia menyebutnya sebagai telefon 5G "terbaik di dunia" dan telah berbicara mengenai kualiti teknologi yang terdapat dalam barisan iPhone sepanjang tahun 2020.


Dia juga menggunakan model iPhone 5G Apple sebagai cara untuk mempromosikan kualiti peralatan rangkaian 5G Huawei. Seperti sedia maklum, Huawei tetap menjadi pembekal peralatan rangkaian terbesar di dunia.


"Kami mendukung kemajuan yang dicapai oleh Apple iPhone 12," kata Zhengfei.


Dia mengakui bahawa peranti iPhone 12 5G mampu mencapai kelajuan muat turun sehingga 1.82 Gbps.


Huawei setakat ini telah membina rangkaian 5G di banyak bandar di dunia. Antaranya ialah Berlin, Munich, Madrid, Zurich, Geneva, Amsterdam, Vienna, Barcelona, ​​Seoul, Bangkok, Hong Kong, dan Riyadh.


Menurut hasil ujian pengalaman rangkaian 5G di bandar-bandar besar global yang dilakukan oleh banyak organisasi pihak ketiga di seluruh dunia, pengendali kontrak Huawei berada di kedudukan pertama dalam pengalaman rangkaian 5G.


"Rangkaian kami berada dalam ujian prestasi rangkaian global Eropah teratas," dia mengakui.


Zhengfei juga melengkapkan dominasi Apple di sektor telefon bimbit premium kelas atas dan mengatakan bahawa peralatan rangkaian Huawei bagus untuk pengguna iPhone.


Jumlah pengguna iPhone di kelas atasan di Eropah dan sesuai dengan kemampuan rangkaian yang dibina oleh Huawei. Mengenai persaingan, ini jelas membuktikan keseimbangan pendapat terhadap Huawei di Eropah.


"Fakta bahawa pengguna kelas atas dapat menggunakan iPhone 12 untuk kesan maksimum pada rangkaian 5G kami di Eropah adalah bukti kualiti rangkaian kami," katanya.


Zhengfei optimis bahawa dia akan menjadi pemain besar dalam ekosistem teknologi mengikuti Apple dan Google. Dia mengakui bahawa pemain ketiga terbesar tidak menjadi masalah bagi industri teknologi global.


"Dalam mana-mana industri, tiga pemain teratas masuk akal," dia menyimpulkan.


Menurut Forbes, Huawei menyedari bahawa dalam satu cara utama, lebih dekat menjadi seperti Apple daripada seperti pengeluar Android lain di kelasnya seperti Samsung dan Google.


Seperti Apple, Huawei mempunyai lebih banyak kawalan terhadap perkakasan dan perisian yang digunakan pada telefonnya. Ketua perniagaan pengguna Huawei di Britain memberitahu Forbes tahun lalu bahawa


"Kami adalah salah satu daripada dua syarikat di seluruh dunia yang boleh mempunyai penyelesaian perkakasan dan perisian ini untuk ekosistem kita sendiri," katanya.


Sebelumnya, mengundurkan diri beberapa tahun yang lalu, pengasas Huawei mengakui bahawa dia menggunakan iPhone dan bahkan membelinya untuk keluarganya.


Dia juga memanggil Apple sebagai tempat belajar kerana syarikat itu adalah syarikat teknologi terkemuka di dunia.