Ketua Pegawai Eksekutif Reddit: Mark Zuckerberg dan Facebook Tidak Perlu Dikawal Selia

 


Kedengarannya kuat di Amerika Syarikat sehingga Facebook atau Twitter Mark Zuckerberg diatur oleh peraturan pemerintah agar tidak marah dengan tipuan. Ketua Pegawai Eksekutif Reddit, Steve Huffman, berpendapat bahawa tidak perlu. Kenapa?

Menurut Steve, gergasi teknologi seperti Facebook dan Twitter tidak perlu diatur kerana orang yang memimpin mereka tahu etika dan akan membuat perubahan yang diperlukan tanpa campur tangan pemerintah.


Dia memuji Ketua Pegawai Eksekutif Facebook Mark Zuckerberg dan CEO Twitter Jack Dorsey, yang dia percaya selalu berusaha melakukan perkara yang baik untuk semua pihak, terutama pengguna."Saya fikir mereka adalah orang yang diberi nilai, anda dapat melihatnya ketika mereka bercakap. Dan saya rasa mereka akhirnya berusaha melakukan perkara yang betul untuk pengguna dan pengguna mereka, walaupun sangat sukar, walaupun mereka tidak tahu jawapannya ," dia telah menerangkan.


Dia menyebut keputusan untuk menyekat akaun Donald Trump kerana dianggap telah mencetuskan rusuhan di Bangunan Capitol adalah langkah yang tepat. Hoffman juga menilai bahawa media sosial tidak diam jika terdapat masalah.


"Kita semua belajar, kita semua menjadi lebih baik, membuat kemajuan. Apa pun perubahan dari sisi peraturan, perkembangan sebenarnya terpisah dari itu," kata Hoffman.


Namun, Hoffman mungkin menentang peraturan di media sosial karena ada kemungkinan Reddit juga dapat dilanda. Sebagai forum terbuka, terdapat banyak topik kontroversi yang dibincangkan oleh pengguna di sana.


Bagi Facebook dan Mark Zuckerberg, mereka baru-baru ini menjadi perhatian kerana mereka dianggap tidak melakukan cukup banyak untuk mengatasi salah maklumat di laman web mereka. Bahkan ada kemungkinan bahawa peraturan yang melindungi Facebook sehingga tidak perlu bertanggung jawab atas posting pengguna akan diubah selama pemerintahan Presiden Joe Biden.