Kremlin Menerima Jemputan Elon Musk untuk Berbual Bersama di Clubhouse

 


Pelawaan Elon Musk untuk mengundang Presiden Rusia Vladimir Putin untuk berbual di Clubhouse akhirnya mendapat sambutan. Kremlin mengalu-alukan jemputan itu.

Bercakap kepada wartawan, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov mengatakan, "Secara umum, ini tentu saja merupakan cadangan yang sangat menarik, tetapi kita perlu memahami apa maksudnya, apa yang dicadangkan, pertama kita perlu memeriksa, kemudian kita akan bertindak balas."


Sekiranya Musk dan Putin berbual di Clubhouse, ia akan menjadi sangat menarik dan akan menjadikan media sosial berasaskan audio-sembang ini melonjak populariti. Malangnya Kremlin belum mengesahkan pelawaan bos Tesla dan SpaceX."Kami ingin mengetahui terlebih dahulu. Presiden Putin secara peribadi tidak menggunakan rangkaian sosial secara langsung, dia tidak memilikinya," kata Peskov .


Seperti yang dilaporkan sebelum ini, Musk baru-baru ini menulis tweet mengundang Putin untuk berbual melalui aplikasi Clubhouse.


"Adakah anda ingin menyertai saya untuk perbualan di Clubhouse?" dia menulis.


Dalam tweet susulan, lelaki terkaya di dunia menulis dalam bahasa Rusia: "Adalah suatu kehormatan besar untuk bercakap dengan anda."


Seperti yang diketahui umum, Musk telah menjadi penyokong aplikasi media sosial berasaskan sembang audio ini. Bulan lalu dia bercakap di Clubhouse mengenai fenomena Gamestop dengan CEO aplikasi pelaburan Robinhood, Vladimir Tenev.


Terima kasih kepada Musk, populariti Clubhouse meningkat di seluruh dunia. Walaupun aplikasi ini telah hadir sejak Mac 2020.


Kerana itu, Facebook tidak mahu berdiam diri. Mereka dilaporkan menyiapkan pesaing untuk Clubhouse.


Walau bagaimanapun, ini tidak menghairankan. Syarikat buatan Mark Zuckerberg diketahui tidak ragu-ragu untuk membuat salinan aplikasi popular lain. Atau kadang-kadang secara langsung membeli syarikat lain seperti WhatsApp, Instagram dan Oculus.