Laman Web Sayap Kanan Kumpulan Parler AS Kembali Hidup


Laman web sayap kanan yang dikatakan digunakan oleh banyak penyokong bekas presiden AS Donald Trump telah kembali hidup. Sebelum ini, Amazon berhenti menyokong hosting Parler pada Januari 2021.

Sebabnya ialah Parler dikatakan tidak dapat memoderasi dan menghapus hasutan di platformnya untuk melakukan keganasan dan menyebabkan rusuhan di Capitol bulan lalu.


Kini, Parler kembali aktif kerana mempunyai sokongan dari penyedia hosting lain, iaitu SkySilk Cloud. Namun, laman web ini belum berfungsi sepenuhnya dan sebilangan pengguna melaporkan gangguan teknikal ketika mereka cuba log masuk dan menyegarkan Suapan mereka.


"Kami masih akan menghadapi beberapa rintangan dalam satu atau dua hari ke depan, tetapi ada banyak pekerjaan backend yang telah kami selesaikan selama beberapa minggu terakhir," kata CTO di Parler, Alexander Blair.


Parler terkenal sebagai tempat penyokong konservatif yang muak dengan "penapisan" pada aplikasi media sosial yang lain.


Namun, setelah pilihan raya, Parler menjadi tempat di mana informasi yang salah berkembang pesat, termasuk informasi yang salah mengenai pengundian dan seruan untuk melakukan kekerasan.