MediaTek Melancarkan Modem M80 5G dengan Kelajuan Pautan Turun 7.67 Gbps

 


MediaTek mengumumkan modem M80 5G terbarunya yang menggabungkan teknologi mmWave dan sub-6 GHz 5G pada satu cip.

M80 menyokong kelajuan ultra-cepat pada seni bina non-mandiri (NSA) dan mandiri (SA), dengan kelajuan puncak 7.67 Gbps untuk downlink dan 3.76 Gbps untuk uplink. Modem ini juga menyokong dual SIM 5G, dual NSA 5G dan rangkaian SA, dan dual Voice over New Radio (VoNR) untuk sambungan yang lebih dipercayai.


"Untuk memajukan pengalaman pengguna 5G, modem baru ini menyokong standard dan spesifikasi selular global terkini dan mengemas teknologi penjimatan kuasa khas MediaTek bersama dengan kelajuan ultra-cepat," kata JC Hsu, Naib Presiden Korporat MediaTek dan Pengurus Besar Komunikasi Tanpa Wayar unit perniagaan dalam penyataan.

Modem 5G ini dikatakan sesuai untuk pelbagai peranti, termasuk telefon pintar, PC, hotspot Mi-Fi, peralatan premis pelanggan jalur lebar (CPE), aplikasi IoT industri, dan lain-lain.


M80 telah diuji terhadap piawaian industri dan diharapkan dapat diambil sampel oleh pelanggan pada akhir tahun 2021. M80 menawarkan sokongan kepada operator di seluruh dunia untuk pelbagai teknologi akses radio seperti:


  • Standard 3GPP Release 16
  • Sub-6 GHz dan mmWave dual connectivity dan agregasi pembawa
  • 5G NR (FR1) dengan lebih daripada dua agregat pembawa
  • Gelombang 5G mm (FR2) hingga 8CC
  • Penggabungan pembawa 5G dengan Duplex Campuran (TDD + FDD)
  • Perkongsian spektrum dinamik (DSS) siap


M80 mengintegrasikan teknologi 5G UltraSave MediaTek yang meningkatkan reka bentuk cip tunggal untuk memberikan lapisan peningkatan penjimatan kuasa yang luas. Pengesanan Persekitaran Rangkaian UltraSave dan teknologi Kesedaran Kandungan OTA UltraSave dapat menyesuaikan konfigurasi kuasa dan frekuensi operasi berdasarkan persekitaran rangkaian.


Modem baru MediaTek mengandungi teknologi Bahagian Bandwidth Dinamik (BWP) MediaTek untuk mengoptimumkan penggunaan lebar jalur untuk menampung permintaan hasil data yang ringan atau berat. Di samping itu, dengan teknologi MX's Connected Mode DRX (C-DRX), modem akan tetap dihidupkan dalam keadaan siap sedia walaupun tidak ada aktiviti data.