Membasmi Kandungan Tidak Sah, Pornhub Menggunakan Ciri Pengesahan Identiti Pihak Ketiga

 


Pornhub, akan mempersembahkan sistem pengesahan identiti pihak ketiga untuk penggunanya. Ini bertujuan untuk meminimumkan kandungan haram di platform.


Diharapkan bahawa ciri dan dasar keselamatan baru ini akan mendorong kepercayaan pengguna lagi. Sebelum ini, Pornhub dikritik dan dilarang kerana terbukti ada kandungan haram termasuk eksploitasi di bawah umur.


Laman web Pornhub dan syarikat induknya MindGeek, menjadi perhatian pada awal Disember ketika kolumnis pendapat New York Times, Nicholas Kristof menerbitkan artikel mengenai laman web dewasa.


Nicholas menuduh bahawa Pornhub mengewangkan rogol kanak-kanak, porno balas dendam, video kamera pengintip wanita mandi, kandungan rasis dan misoginistik, dan rakaman wanita yang mengalami sesak nafas dalam beg plastik.


Akhirnya Pornhub menangguhkan muat naik dan muat turun dari semua pengguna yang tidak disahkan dan membuang berjuta-juta video, hampir 80 peratus kandungan yang melanggar peraturan laman web ini.


Kebijakan baru syarikat termasuk pengembangan moderasi yang bermaksud pengesahan berasaskan perisian dan juga pasukan moderator manusia yang akan menyemak semua muat naik secara manual.


 Di samping itu, Pornhub juga membuat program flagger yang dipercayai yang membolehkan kumpulan kumpulan bukan keuntungan antarabangsa, seperti Pusat Kebangsaan Kanak-kanak Hilang dan Kanak-kanak yang Dieksploitasi, untuk menandakan video yang menurut mereka mengandungi kandungan haram yang melanggar syarat perkhidmatan Pornhub.


Video yang ditandai oleh kumpulan akan dilumpuhkan serta-merta daripada terus dilihat sehingga disemak lebih lanjut.


Dalam mewujudkan ini, Pornhub membawa pihak ketiga, Yoti, untuk mengesahkan pengguna. Hanya pengguna yang disahkan, termasuk studio dan anggota individu "Program Model" yang dibenarkan memuat naik atau memuat turun kandungan dari laman web ini kerana perubahan dasar sebelumnya.


Yoti yang berpusat di London dilancarkan pada tahun 2014 dan perlahan-lahan memperluas kehadirannya di UK. Syarikat ini pada dasarnya berfungsi sebagai perantara.


Pengguna pornhub memberikan pengecam biometrik, seperti rakaman video atau suara, menunjukkan dokumen pengenalan pengguna pengguna, dan memberitahu siapa pun yang bertanya.


Sementara itu, Pornhub, yang menggunakan perkhidmatan Yoti, tidak akan melihat dokumentasi pengesahan.


Syarikat menggunakan pendekatan ini sebagai etika dan didorong oleh privasi. Antara lain, syarikat berjanji untuk menyimpan hanya data pengenalan selama tujuh hari semasa pengesahan, selepas itu maklumat akaun pengguna disulitkan dan dilindungi dari dirinya sendiri.