Membeli Bitcoin, Elon Musk dan Tesla dikritik hebat


Elon Musk terkenal sebagai tokoh yang mempopularkan teknologi mesra alam, terutama dengan kereta elektrik Tesla. Namun, tindakan Tesla untuk membeli bitcoin bernilai USD 1.5 bilion menjadikan Musk sebagai sasaran kritikan. Kenapa?


Pembelian bitcoin membuat harganya melambung tinggi kerana ia semakin diburu. Walau bagaimanapun, terdapat kebimbangan bahawa keadaan ini akan menjadikan penggunaan elektrik lebih membazir. Ini kerana mata wang digital ditambang oleh komputer yang kekurangan tenaga.


Tenaga elektrik sangat bergantung pada bahan bakar fosil, terutamanya arang batu. Proses ini juga menghasilkan banyak pencemaran. Dengan peningkatan aktiviti perlombongan, penggunaan elektrik juga akan meningkat.


Pengeluaran bitcoin dianggarkan menghasilkan antara 22 hingga 22.9 juta metrik tan pelepasan karbon dioksida setiap tahun berdasarkan kajian 2019 oleh jurnal ilmiah Joule. Itu setara dengan pelepasan yang dihasilkan oleh Jordan dan Sri Lanka.


Dengan mempromosikan bitcoin, Elon Musk dan Tesla menjayakan misi mereka dalam mempromosikan tenaga bersih. "Kami tentunya sangat risau dengan tahap pelepasan karbon dioksida yang dihasilkan oleh perlombongan bitcoin," kata Ben Dear, Ketua Pegawai Eksekutif Osmosis Investment Management yang merupakan pemegang saham Tesla.


Dia berharap Tesla akan bersikap telus dalam menangani pelaburan bitcoin mereka. "Sekiranya mereka terus membeli atau memulakan penambangan bitcoin, mereka perlu memasukkan data penggunaan tenaga yang relevan," tambahnya.


Ada kemungkinan Musk dan Tesla akan mempromosikan perlombongan bitcoin yang lebih mesra alam. Namun, dalam jangka masa pendek, perlombongan bitcoin tentunya masih menggunakan kaedah lama.


Pakar optimis percaya Musk akan mempunyai jalan penyelesaian. "Saya rasa akan ada usaha konkrit dari industri bitcoin untuk menjadi lebih mesra alam. Tesla adalah salah satu syarikat paling hijau di planet ini, jadi saya yakin mereka akan mencari jalan," kata SJ Oh, pengasas bitcoin hijau syarikat Pow.re.