Microsoft Berkongsi Wang untuk Ahli Politik AS yang Menolak Biden untuk Menang


Di Amerika Syarikat, terdapat juga banyak ahli politik Republikan yang tidak mahu mengakui kemenangan Presiden Joe Biden. Microsoft juga berhenti menyumbangkan wang kepada mereka.


Wang sumbangan ini berasal dari program Microsoft Corporation Stakeholder Voluntary PAC (MSVPAC). Wakil presiden Microsoft, Fred Humphries, mengatakan bahawa sumbangan itu ditangguhkan untuk anggota Kongres AS yang menolak hasil kemenangan Joe Biden. Seperti diketahui, banyak ahli politik Republikan menolak kemenangan Joe Biden dan menganggap Pilihan Raya Presiden AS dicurangi, seperti yang sering digemari oleh Donald Trump.


"Kami percaya langkah-langkah ini sesuai mengingat pentingnya isu ini untuk kestabilan dan masa depan demokrasi Amerika," kata Humphries.Humphries mengatakan mereka juga akan membentuk Demokrasi Maju Inisiatif untuk menyokong reformasi kewangan dalam kempen politik dan hak untuk memilih. MSVPAC juga telah menangguhkan sumbangan politik korporat setelah serangan besar-besaran penyokong bekas Presiden Donald Trump di Bangunan Capitol pada 6 Januari.Rusuhan Bangunan Capitol dicetuskan oleh ucapan provokatif Donald Trump. Akibatnya, Trump menghadapi perbicaraan pendakwaan walaupun dia tidak lagi menjadi presiden.


Sementara itu, lebih daripada 3,000 pekerja Microsoft telah memberikan sumbangan kepada anggota Kongres melalui MSVPAC. Humphries mengatakan langkah itu dilaksanakan setelah mendapat input daripada pekerja syarikat.


Pihaknya menyedari betapa pentingnya langkah-langkah ini. Walaupun sumbangan pekerja Microsoft tentu berbeza-beza dari segi jumlah.


"Ada beberapa idea baik lain yang muncul dari pertemuan staf baru-baru ini dan kami akan terus mempertimbangkan cara lain untuk memperkuat MSVPAC," katanya menyimpulkan.