Microsoft hapuskan Edge Legacy Browser dari Windows Mulai 13 April 2021


Microsoft akan menghapus versi lama penyemak imbas Edge (Edge Legacy) dari komputer pengguna Windows.


Penyemak imbas Edge yang akan dibuang pemasangannya dari peranti Windows pengguna adalah versi lama (Edge Legacy) yang belum menggunakan platform Chromium.


Penghapusan penyemak imbas Edge Legacy dari komputer Windows pengguna akan bermula 13 April 2021. Penghapusan ini akan berlaku semasa kemas kini keselamatan dilancarkan.


Oleh itu, apabila pengguna mengemas kini patch keselamatan, patch ini secara automatik akan menyahpasang Edge versi lama dan memasang Edge berdasarkan platform Chromium.


Untuk menggantikan aplikasi lama ini, kami mengumumkan bahawa Microsoft Edge baru akan tersedia sebagai sebahagian daripada kemas kini keselamatan bulanan kumulatif untuk Windows 10.


Ketika Anda menerapkan pembaruan ini ke komputer, aplikasi desktop Microsoft Edge yang tidak didukung akan dihapus dan versi baru Microsoft Edge akan dipasang.


Walau bagaimanapun, jika pengguna telah memasang versi baru penyemak imbas Edge, kemungkinan kemas kini ini tidak akan mempengaruhi pengguna terlalu banyak.


Pada awal bulan Jun 2020, Microsoft mengumumkan bahawa ia akan mula menggantikan penyemak imbas Edge Legacy pada Windows 10 dengan versi Edge yang berasaskan Chromium. Untuk itu, versi Chorium Edge akan disertakan secara langsung menerusi keluaran Windows Update yang terbaru.


Dengan kata lain, penggunaan Edge Legacy yang masih berdasarkan EdgeHTML akan mula ditinggalkan oleh Microsoft. Dan, semua pengguna Windows kini akan disokong dengan versi Chromium Edge.


Untuk makluman, versi Chromium Edge sebenarnya sudah tersedia sejak awal tahun ini. Tetapi Microsoft tetap memberikannya sebagai pilihan, jadi pengguna yang ingin menggunakannya perlu memuat turunnya secara manual terlebih dahulu.


Versi terbaru ini memberikan keserasian terbaik di kelas, baik untuk sambungan dan laman web.


Walaupun secara rasmimenggantikan Edge Legacy, Microsoft mengatakan maklumat dalam versi ini, dari tetapan, kata laluan, hingga halaman kegemaran akan dipindahkan secara automatik ke versi terbaru.


Ini juga berlaku untuk menu Mula dan jalan pintas yang digunakan oleh pengguna dalam versi sebelumnya. Paparan Edge yang baru juga mengubah versi sebelumnya dengan bar tugas dan pintasan skrin.


Oleh kerana penyemak imbas ini didasarkan pada Chromium, Microsoft akan mengikuti kitaran kemas kini teknologi Google, seperti versi stabil yang dikeluarkan setiap minggu, dan ada jadual pelancaran untuk Dev dan Beta.