Microsoft Office 2021 Sedia dikeluarkan pada Akhir Tahun ini


Microsoft mengumumkan bahawa ia akan melancarkan Office 2021 yang akan tersedia untuk Windows dan macOS akhir tahun ini. Office 2021 akan dilengkapi dengan dua versi, iaitu versi pengguna Office 2021 dan Office Long-Term Servicing Channel (LTSC) untuk pelanggan komersial.


Sama seperti keluaran Office 2019 sebelumnya, Office 2021 direka untuk mereka yang tidak mahu melanggan varian Microsoft 365 yang disokong oleh fitur cloud.


Walaupun Microsoft belum menjelaskan secara terperinci semua fitur dan perubahan di Office 2021, varian Office LTSC akan merangkumi sokongan Mode Gelap, peningkatan aksesibilitas, dan ciri seperti Array Dinamik dan XLOOKUP di Excel.


Namun, tidak ada perubahan ketara pada antara muka dalam versi ini. Mode Gelap memang merupakan perubahan yang jelas secara visual, tetapi Microsoft masih akan memfokuskan sebahagian besar antara muka dan ciri yang didayakan oleh awan pada versi pertama Microsoft 365 Office.


Waktu sokongan Office LTSC sangat sesuai dengan sokongan Windows, dan akibatnya Microsoft juga menyelaraskan jadwal peluncurannya untuk Office dan Windows. Kedua-dua versi Office LTSC dan Windows 10 LTSC akan dilancarkan pada separuh kedua tahun 2021.


"Waktu untuk keduanya akan semakin dekat, walaupun kami belum memiliki perincian untuk pembebasan Windows," kata Corporate VP untuk Microsoft 365, seperti yang dikutip oleh The Verge, Jumat (19/2/2021).


Bnyak pengguna telah beralih ke versi Office yang disokong oleh cloud. Namun, pada masa yang sama ada pelanggan yang mempunyai minat untuk tidak berpindah ke cloud.


Senario khusus ini merangkumi industri yang diatur di mana proses dan aplikasi tidak dapat berubah setiap bulan, atau kilang yang bergantung pada Office dan menginginkan pelepasan terkunci pada waktu.


Microsoft juga berkomitmen untuk versi Office yang lain untuk masa depan, tetapi itu mengubah harga dan bagaimana versi baru ini akan disokong.


 "Ideanya adalah untuk mendekatkan mereka sehingga syarikat dapat menerapkan dan menguruskannya dengan jenis irama yang serupa," katanya.


Microsoft kini merancang untuk melepaskan pratonton Office LTSC pada bulan April, dengan pelepasan penuh akhir tahun ini. Varian pengguna Office 2021 tidak akan tersedia dalam pratonton. Dua varian Office baru juga akan dihantar dengan OneNote dan merangkumi versi 32-bit dan 64-bit. 

Microsoft Office 2021 Sedia dikeluarkan pada Akhir Tahun ini Microsoft Office 2021 Sedia dikeluarkan pada Akhir Tahun ini Reviewed by thecekodok on 3:56:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.