Ngeri, penggunaan elektrik Bitcoin setara dengan Argentina

 


Harga bitcoin yang semakin melambung tinggi, dilaporkan telah mencecah USD 50 ribu, menjadikan aktiviti perlombongan juga meningkat. Walaupun dalam penyelidikan terbaru, penggunaan elektrik tahunan kerana perlombongan bitcoin lebih besar daripada keperluan elektrik Argentina.

Penyelidikan ini dilakukan oleh penyelidik di University of Cambridge, England. Perlombongan mata wang digital seperti bitcoin sangat memerlukan kuasa komputer. Penggunaan elektrik sekitar 121.36 terawatt per jam (Twh) dan tidak ada tanda-tanda penurunan. Angka itu setara dengan penggunaan elektrik di Argentina.


Lebih-lebih lagi, harga bitcoin melambung tinggi setelah syarikat kereta elektrik Tesla mengumumkan pembelian bitcoin bernilai USD 1.5 bilion. Keputusan itu dikatakan mengabaikan kesan alam sekitar kerana pelombong bitcoin bekerja lebih keras.


"Memang, reka bentuknya seperti bitcoin yang menggunakan begitu banyak tenaga elektrik. Ini tidak akan berubah pada masa akan datang melainkan jika harga bitcoin menurun dengan ketara," kata Michel Rauchs, seorang penyelidik di The Cambridge Center for Alternative Finance.


Selain Argentina, penggunaan elektrik bitcoin melebihi dari Belanda, Emiriah Arab Bersatu dan lebih dekat dengan Norway. Keadaan ini dilihat cukup membimbangkan.


"Bitcoin adalah anti-kecekapan. Perkakasan perlombongan yang lebih cekap tidak akan membantu kerana masih akan bersaing dengan perkakasan yang cekap yang lain," kata Rauchs.


"Ini bermaksud bahawa penggunaan tenaga bitcoin dan pengeluaran CO2nya hanya akan terus meningkat. Sangat teruk, semua tenaga ini terbuang," tambahnya 


Kritikan itu juga menyebabkan Elon Musk, yang baru-baru ini aktif mempromosikan bitcoin. Walaupun dia terkenal kerana kereta elektrik Tesla terkenal mesra alam.


"Elon Musk membuang banyak kerja Tesla yang baik untuk mempromosikan peralihan tenaga. Ini sangat buruk. Tesla mendapat subsidi pembayar cukai sebanyak $ 1.5 bilion. Mereka membelanjakan $ 1.5 bilion lagi untuk bitcoin berkuasa arang batu. Subsidi yang perlu diperiksa sekali lagi, "kata David Gerard, pengarang Attack of 50 Foot Blockchain.