Oppo memperluaskan penggunaan VOOC Flash Charge ke kereta

 


Oppo melancarkan projek The Flash Initiative di acara Mobile World Congress (MWC) Shanghai 2021. Inisiatif ini bertujuan untuk memperluas penerapan VOOC Flash Charge ke berbagai bidang, termasuk automotif.

Oleh itu, sebilangan rakan bekerjasama. Terdapat FAW-Volkswagen, Anker dan NXP Semikonduktor yang menjadi peneraju dalam bidang masing-masing automotif, pengecasan mudah alih dan pembuatan cip. Setiap rakan kongsi akan bekerja dengan reka bentuk teknikal eksklusif yang dikembangkan secara bebas oleh Oppo, yang telah memohon lebih daripada 2,950 paten pengecasan pantas di seluruh dunia, dengan lebih daripada 1.400 sudah dijamin.


"Inisiatif Flash mencerminkan kepercayaan Oppo terhadap teknologi berpusatkan manusia yang membuat perbezaan dalam kehidupan seharian. Dengan kedatangan rakan kongsi baru kami, teknologi eksklusif kami dapat menjangkau lebih banyak orang daripada sebelumnya. Ini adalah langkah penting dalam membebaskan pengguna untuk menggunakan mereka peranti. seperti, apa sahaja yang perlu mereka lakukan atau di mana sahaja mereka berada, "kata Adler Feng, Pengarah Kanan Harta Intelek di Oppo.


Dengan rakan baru ini, Oppo optimis bahawa teknologi pengecasan pantasnya dapat diadopsi ke dalam lebih banyak senario dan memberikan pengalaman baru kepada pengguna dengan teknologi yang menjadikan kehidupan mereka lebih mudah.


Bekerjasama dengan Anker, misalnya, akan membantu membawa VOOC Flash Charge yang pantas kepada lebih ramai orang. Sementara itu FAW-Volkswagen akan menggunakan IP pengecasan unik Oppo untuk memasukkan pengecasan pantas ke dalam kereta Audi dan Volkswagen buatan China, memberi tenaga kepada pemandu dan penumpang dalam perjalanan.


Pengilang cip NXP Semiconductors akan menggunakan beberapa paten Oppo untuk menyokong pengecasan VOOC Flash Charge di unit papan litar bercetaknya. Ini bermakna pengecasan pantas dapat disatukan dengan lebih mudah ke dalam lebih banyak aplikasi di automotif, ruang awam dan persekitaran industri.


Kemudian makmal pensijilan teknologi CTTL (China Telecommunication Technology Laboratory) akan menguji dan mengesahkan produk setiap rakan yang dibuat dengan teknologi VOOC Flash Charge. Di samping itu, Oppo bekerjasama dengan CTTL untuk mengembangkan makalah teknikal untuk berkongsi maklumat mengenai teknologi pengecasan pantas, terutamanya mengenai peranti dan keselamatan pengguna yang akan diterbitkan tidak lama lagi setelah MWC Shanghai.


Sedikit maklumat mengenai VOOC Flash Charge, dilancarkan pada tahun 2014, dan lebih daripada 30 model telefon pintar yang membawa teknologi ini. Setakat ini, VOOC Flash Charge telah memberikan pengalaman pengecasan pantas yang hebat kepada lebih daripada 175 juta pengguna di seluruh dunia.


Produk pengecasan pantas Oppo menjadikan pengecasan pantas menjadi lebih mudah. Pengecas SuperVOOC Mini 50W yang kecil boleh mengecas telefon pintar, tablet dan juga komputer riba - hanya tebal 10.05 mm dan panjang 82.2 mm, sehingga mudah dipasang ke dalam poket pengguna.


Sementara itu, pengecas tanpa wayar AirVOOC 65W dapat mengecas sepenuhnya bateri telefon bimbit berkapasiti 4000 mAh dalam masa 30 minit. Pengecas pantas 125W boleh melakukan perkara yang sama hanya dalam 20 minit. Setiap produk menggunakan pengisian voltan rendah, dengan struktur sel ganda, serta beberapa pam pengecas dan sensor suhu untuk mengatur voltan dan menghilangkan haba secara automatik.