Oppo Mendedahkan Baris Inovasi Teknologi yang Akan Hadir di MWC 2021 Shanghai


Oppo mengesahkan bahawa ia akan mendedahkan rangkaian inovasi syarikat di Shanghai Mobile World Congress (MWC). Acara ini akan diadakan pada 23-25 ​​Februari 2021.


Di MWC 2021 Shanghai, Oppo akan menunjukkan hasil ujian baru dalam teknologi 5G, perkembangan terbaru dalam teknologi pengecasan, konsep telefon pintar masa depan, ke Internet of Things.


Di MWC 2021 Shanghai, kami akan menunjukkan teknologi pengisian generasi berikutnya dan mendedahkan bagaimana Oppo memperluas jejaknya dari syarikat telefon pintar ke sektor industri lain.


Untuk mempamerkan teknologi pengecasan terbarunya, Oppo akan menggunakan telefon pintar konsep layar roll, Oppo X 2021 yang disokong oleh perkembangan terkini dalam teknologi VOOC Flash Charge.


Oppo mengatakan teknologi terbaru ini kemudiannya dapat digunakan untuk pelbagai peranti. Oleh itu, syarikat itu juga akan membuka perkongsian untuk mengembangkan ekosistem pengisian pantasnya pada masa akan datang.


Kemudian, di MWC 2021 Shanghai, syarikat China ini juga akan menunjukkan demo langsung ujian kelajuan 5G mmWave. Oppo mengatakan bahawa teknologi ini disiapkan dengan menggunakan Oppo 5G CPE.


Melalui peranti ini, isyarat 5G dapat ditukar menjadi sambungan Wi-FI yang sangat pantas dan stabil. Oppo bekerjasama dengan sebilangan rakan kongsi termasuk Ericsson untuk mengembangkan dua penyelesaian antena yang disertakan dalam peranti ini.


Sebaliknya, maklumat yang dibocorkan mengenai paten telefon pintar terbaru Oppo muncul di internet, dan telah didaftarkan dengan Organisasi Harta Intelek Dunia (WIPO).


Paten menunjukkan bagaimana telefon Oppo menggunakan mekanisme slider menegak untuk kamera selfie.


Dalam fail paten 33 halaman, Oppo menerangkan secara terperinci bagaimana mekanisme slaid kamera berfungsi pada telefon bimbit.


Idea di sebalik kamera selfie geser ini adalah untuk dapat menangkap gambar dari pelbagai sudut dengan melampirkan modul sensor ke blok panduan yang bergerak dari satu hujung ke ujung yang lain.


Untuk bergerak di rel panduan, Oppo akan menyematkan motor kecil dan akan diaktifkan ketika kamera diakses melalui aplikasi khas.


Dua tahun yang lalu, paten untuk kamera selfie Oppo dengan mekanisme slider serupa juga terdapat di WIPO.


Dilaporkan oleh Phone Arena, Ahad (4/8/2019), Oppo memberikan sentuhan rekaan seperti huruf "V". Dilihat dalam gambar, telefon pintar mempunyai port untuk mengecas di bahagian bawah.


Ini bukan kali pertama maklumat mengenai paten telefon pintar Oppo diedarkan. April lalu, terdapat juga maklumat mengenai telefon pintar dengan konsep reka bentuk slaid lain.