Orang ramai perlu berwaspada terhadap Serangan Phishing yang Menyasarkan Guru dan Pelajar


Phishing itu sendiri adalah tindakan mendapatkan maklumat peribadi seperti identiti pengguna, PIN, nombor akaun bank dan nombor kad kredit pengguna dengan cara yang tidak sah.


Maklumat yang diperoleh biasanya akan digunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab untuk mengakses akaun, melakukan penipuan kad kredit, dan membimbing pelanggan untuk memindahkan wang ke akaun tertentu dengan iming-iming hadiah.


Perkembangan dan kemajuan teknologi maklumat dan pelbagai kemudahan untuk mengakses internet menjadikan pancingan data selalu kerap.


Kewaspadaan tinggi diperlukan agar orang tidak mudah berpuas hati dalam memberikan maklumat data di dunia siber ini.


Semasa wabak itu, semua aktiviti pendidikan dilakukan secara dalam talian dan menjadi tapak bagi phisher. Penyebaran phishing disebabkan oleh kurangnya pengetahuan orang ramai mengenai literasi digital.


Daya tarikan hadiah ini menjadikan banyak orang sering terperangkap dengan penampilan laman web palsu yang menyerupai laman web rasmi.


Mereka mensasarkan ibu bapa, pelajar, dan bahkan guru yang masih kekurangan literasi digital. Sebilangan besar mereka tergoda dengan imbalan hadiah, dalam bentuk kuota percuma atau potongan belanja dalam talian. Ini adalah mod pancingan data .


Phishing sering berlaku dalam kumpulan sembang seperti WhatsApp, misalnya mengirim pesanan berantai kepada 10 orang untuk mendapatkan hadiah dari jenama. Dengan menghantar mesej tanpa menyedarinya, kita telah menjadi phisher.