Panas! Elon Musk menuduh Amazon melumpuhkan satelit Starlink

 


Ketua Pegawai Eksekutif SpaceX Elon Musk sangat marah. Dia menuduh Amazon cuba melumpuhkan Starlink, sebuah projek internet satelit yang dibuat oleh SpaceX.


Dua syarikat teknologi terkemuka itu berdebat di hadapan Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC), sebuah institusi bebas yang bertanggungjawab untuk komunikasi atau penyiaran di Amerika Syarikat.


Elon Musk kesal kerana syarikatnya ditekan untuk memindahkan sejumlah satelit Starlink dari kedudukan asalnya. Dia meminta izin FCC agar satelit buatan mereka dapat dipindahkan ke ketinggian yang lebih rendah."Ia bukan hanya melumpuhkan Starlink daripada melayani orang ramai untuk sistem satelit Amazon yang hanya beberapa tahun dari beroperasi," kata Musk di akaun Twitternya.


SpaceX mempunyai misi besar dengan Starlink. Syarikat itu merancang untuk membina rangkaian internet yang saling berkaitan dengan melancarkan hingga 12,000 satelit ke orbit. Kenderaan ini akan menyediakan perkhidmatan internet berkelajuan tinggi di pelbagai bahagian dunia.


Sejauh ini, SpaceX telah melancarkan lebih daripada 1,000 Starlink dengan memulakan program beta pada Oktober lalu. Perkhidmatan internet Starlink ini berharga USD 99 sebulan, belum lagi biaya USD 499 untuk Starlink Kit yang termasuk terminal untuk pelanggan dan penghala WiFI untuk menyambung ke satelit.


Sementara itu, Amazon, yang diasaskan oleh Jeff Bezos, juga tidak kurang mengenai internet satelit. Jeff Bezos juga akan melancarkan 3.236 satelit mereka ke orbit Bumi rendah, di mana trajektori menyaingi Starlink. Projek satelit internet Amazon ini dipanggil Project Kuiper.


Walaupun pada bulan Disember, Amazon telah menyediakan peralatan antena yang diperlukan untuk menyambung ke rangkaian, tetapi syarikat ini sama sekali tidak menghasilkan atau melancarkan satelit.