PayPal Ingin Meningkatkan Perniagaan Pembayaran Tempatan di India

 


Perkhidmatan transaksi kewangan maya PayPal mengumumkan bahawa ia akan menutup perkhidmatan pembayarannya di India pada tahun 2021. Pada masa yang sama, PayPal mengumumkan bahawa kontrak dengan peniaga akan ditamatkan pada 1 April 2021.


Jurucakap PayPal mengatakan, ketika wabak itu terjadi di India, ia telah mulai merancang bagaimana mengoptimumkan perniagaannya.


Akhirnya, mereka memutuskan untuk fokus membantu pedagang-pedagang di India yang ingin berdagang dan mengeksport rentas sempadan untuk membuat pengiriman wang di luar sempadan.


PayPal mempunyai tiga pusat teknologi di India. Salah satunya bahkan merupakan pusat teknologi terbesar di luar pasaran AS.


PayPal yang beroperasi di India merangkumi gerbang pembayaran PayPal tempatan dan perkhidmatan agregator untuk pedagang dan jenama dalam talian.


"Pada hari-hari awal pandemi, ketika pemerintah bergerak untuk mengekang virus semakin meningkat, kami mulai merancang bagaimana kami dapat melindungi perniagaan kami dan mengoptimumkan pertumbuhan kami di sini," kata jurucakap PayPal kepada ET.


Jurucakap itu berkata, India adalah pasaran yang sangat penting untuk PayPal.


"Setelah analisis menyeluruh, kami memutuskan bahwa kami berada dalam posisi terbaik untuk fokus pada membolehkan perdagangan merentas sempadan dan eksport perniagaan India yang bertujuan untuk menjadi global," katanya.


Pada bulan Ogos 2020, PayPay mula membuat penyesuaian perniagaan. Sebelum ini, puluhan pekerja penjualan telah menamatkan kontrak mereka. PayPal menyebutnya kerana pengurangan perniagaan dan bukan kesan wabak.


Pada masa itu, jurucakap PayPal mengatakan, selama wabak itu, PayPal tidak memberhentikan pekerjanya. Hari ini, syarikat terus menilai struktur, proses dan penggunaan sumbernya.


Ia juga membuat beberapa perubahan untuk keperluan dan perkembangan baru.


"Adalah masuk akal bagi kita untuk melakukan satu hal dengan benar, dalam hal ini perdagangan rentas sempadan kita, daripada fokus pada banyak perniagaan yang tidak dapat kita lakukan di sini," kata sumber itu.


"Mulai 1 April 2021, kami tidak akan menawarkan perkhidmatan pembayaran dan agregator di sini. Kami memastikan prosesnya lancar bagi pelanggan dan pekerja kami di sini," kata sumber itu.


Berbicara mengenai prestasi keseluruhan PayPal, hasil laporan pendapatan suku ke-4 menunjukkan jumlah pembayaran sebanyak USD 277 juta dari jumlah keseluruhan 4.4 bilion transaksi.


Jumlah pembayaran dolar meningkat 39 peratus dan jumlah urus niaga meningkat 27 peratus tahun ke tahun.