Pelanggan Spotify Mencapai 345 Juta, Berapa melanggan Premium?

 


Bilangan pelanggan Spotify meningkat 27% berbanding suku sebelumnya dan menembusi 345 juta pelanggan aktif bulanan. Berapa banyak pelanggan Premium?


Jumlah pelanggan Spotify Premium, alias pelanggan berbayar, pada suku itu meningkat 24% berbanding suku sebelumnya. Iaitu mencapai 155 juta pelanggan aktif bulanan.


Walaupun mendapat kenaikan yang cukup tinggi, Spotify tidak benar-benar mengharapkan bahawa pelanggan berbayarnya akan terus meningkat. Mereka tidak terlalu optimis kerana pandemi belum jelas, dan mereka menjangkakan jumlah pelanggan yang membayar pada akhir 2021 akan lebih rendah daripada yang diprediksi oleh penganalisis.


Peningkatan jumlah pelanggan berbayar tidak disertai dengan peningkatan pendapatan Spotify. Dilaporkan oleh Wall Street Journal, pendapatan rata-rata Spotify bagi setiap pengguna menurun 8% menjadi USD 5.13 berbanding tahun lalu.


Ini kerana Spotify memberikan potongan langganan untuk pelanggan baru, dan juga menurunkan yuran langganan mereka di negara-negara tertentu, seperti Rusia dan India.


Nasib baik, bagaimanapun, pendapatan iklan telah meningkat, dan menyumbang kepada 13% daripada jumlah pendapatan Spotify, meningkat dari 10% pada tahun sebelumnya.


Hanya Spotify yang masih mencatatkan kerugian sekitar 125 juta euro secara keseluruhan, tetapi ia benar-benar jatuh dari 209 juta euro pada tahun sebelumnya.


Laporan kewangan ini dikeluarkan setelah Spotify mengumumkan rancangan pengembangannya di luar perniagaan muzik. Contohnya ialah buku audio, di mana mereka bereksperimen dengan menawarkan rakaman suara selebriti yang membaca buku awam.


Spotify juga meningkatkan perkhidmatan podcastnya dengan terus menambahkan nama terkenal untuk menyiarkan podcastnya di Spotify. Kini Spotify mempunyai 2.2 juta podcast yang ditawarkan pada perkhidmatannya, dengan tahap penggunaan podcast meningkat 100% berbanding tahun lalu.