Pembangunan Telefon Layar Roll LG Dihentikan?


LG memamerkan telefon bimbit futuristiknya di CES 2021, yang merupakan LG Rollable dengan skrin yang boleh digulung. Namun, pembangunan telefon bimbit ini kini dikatakan dihentikan.

Dilaporkan oleh Yonhap News, Selasa (23/2/2021), ada berita bahwa LG meminta pembekal layarnya, termasuk BOE, yang mengembangkan layar roll untuk LG Rollable, menghentikan pengembangan layar mudah alih.


Berita ini disertakan dengan rancangan jangka panjang LG untuk perniagaan telefon bimbitnya. Alasannya adalah bahawa mereka pernah dilaporkan bahawa mereka mempertimbangkan semua pilihan untuk perniagaan tersebut, termasuk menjual divisi mereka kepada pihak lain, walaupun berita ini kemudian ditolak oleh LG.Namun, LG kemudian menolak khabar angin ini, menurut syarikat Korea Selatan, pengembangan LG Rollable tidak dihentikan.


"Saya menolak berita bahawa keputusan mengenai produk mudah alih yang akan datang telah dimuktamadkan," kata jurucakap LG.


Namun, pernyataan ini juga tidak menjelaskan nasib LG Rollable, yang pada awalnya dikatakan akan dikeluarkan pada tahun 2021. Sebaliknya, ia hanya menjelaskan bahawa hingga kini belum ada keputusan pasti untuk kelanjutan perniagaan telefon bimbit mereka.


Mungkin LG hanya menunda pengembangan Rollable dan membuat beberapa perubahan. Seperti perubahan dari segi masa pelancaran atau perubahan pada reka bentuk.


Nasib LG dalam perniagaan mudah alih tidak sebaik rakan senegaranya Samsung. Selama lima tahun kebelakangan ini, perniagaan telefon bimbit LG telah kehilangan lebih dari USD 4,5 bilion.


Sebenarnya, LG mempunyai idea menarik untuk telefon bimbitnya. Contohnya, LG Wing, yang mempunyai dua skrin dengan bentuk yang tidak biasa. Kemudian LG Rollable juga mempunyai reka bentuk yang unik, sekurang-kurangnya dari video penggoda yang mereka tunjukkan.