Pengasas Bersama meninggalkan OnePlus


Pengasas bersama dan bekas eksekutif OnePlus, Carl Pei memperoleh syarikat telefon pintar Essential. Langkah ini diambil oleh Pei melalui syarikat permulaannya, Nothing Company.


Seperti diketahui, Essential adalah jenama telefon pintar yang dibina oleh bapa Android, Andy Rubin, setelah dia meninggalkan Google.


Memetik kenyataan pejabat harta intelek UK , nampaknya Pei memiliki semua tanda dagangan, logo dan jenama Essential yang lain.


Pemerolehan Syarikat Tiada dilaporkan selesai pada 6 Januari 2021. Namun, belum ada pernyataan rasmi lebih lanjut dari Pei.


Tidak jelas rancangan apa yang akan dilaksanakan oleh syarikat baru Pei di bawah jenama Essential.


Sebelumnya, Essential telah merancang untuk melepaskan pengganti satu telefon pintar yang dibawanya ke pasaran, dan juga melancarkan platform rumah pintar baru yang bercita-cita tinggi. Malangnya, kedua-duanya telah dibatalkan.


Diketahui, Essential mengeluarkan satu telefon pintar sebelum syarikat ditutup kerana prestasi penjualan yang buruk.


Tidak banyak maklumat mengenai produk yang akan datang di masa depan melalui laman rasmi mereka.


Seseorang boleh membuat spekulasi bahawa tidak ada apa-apa untuk mengakses katalog paten Essential, dengan banyak paten yang berkaitan dengan "arahan penyediaan suara" dan "persediaan rumah yang didayakan suara."


Sebelumnya, Carl Pei mengumumkan syarikat baru yang dibentuknya setelah memutuskan untuk meninggalkan OnePlus (syarikat yang ditubuhkannya bersama).


Syarikat baru yang diasaskan oleh Carl Pei diberi nama Nothing. Dalam keterangannya, Tidak ada syarikat teknologi untuk pengguna yang berpusat di London.


Walaupun telah diumumkan, Tidak ada yang secara terbuka mengungkapkan produk yang akan dibuatnya. Syarikat itu hanya menyatakan bahawa ia merancang untuk melepaskan peranti pintar pertama mereka pada pertengahan tahun ini.


Carl Pei juga mengatakan bahawa Tidak ada yang akan berfungsi pada sebilangan produk dari beberapa kategori kemudian. Dan rencananya, produk ini dapat dihubungkan antara satu sama lain untuk membentuk ekosistem.


Tidak ada yang juga mendapat sokongan daripada sejumlah pelabur terkenal, seperti penemu iPod Tony Fadell, Pengasas Bersama Twitch Kevin Lin, CEO Reddit Steve Huffman, kepada YouTuber Casey Neistat.