Pengasas Google dan Ketua Jabatan AI Dipecat!

 


Google memecat pengasas dan ketua jabatan , Margaret Mitchell dipecat. Sebabnya ialah Mitchell telah melanggar kod etika syarikat.Dalam satu kenyataan, Google mengatakan siasatan dalaman mendapati Mitchell telah memindahkan fail dalaman ke luar syarikat. Mitchell mengumumkan pemecatannya dalam tweet di Twitter.


"Saya dipecat," katanya di akaun @mmitchell_ai.


Pemecatan Mitchell menyusul pemergian Timnit Gebru. Mereka berdua telah berkampanye untuk mendapatkan lebih banyak kepelbagaian dalam bidang AI dan menimbulkan kebimbabfab tentang penapisan internal Google, seperti yang dikutip dari BBC .


Dalam lima minggu terakhir dia tidak dapat mengakses perkhidmatan syarikat dalaman, termasuk e-mel dan kalendarnya.


Selama tempoh ini, Mitchell secara konsisten mengkritik Google dan telah menimbulkan kebimbangan mengenai pemergian Gebru dari syarikat itu.


Gebru adalah penyelidik AI terkemuka. Pada akhir 2020 dia dipecat setelah mengirim e-mel dalaman yang menuduh Google "membungkam suara terpinggir". Namun, Google mendakwa dia meninggalkan syarikat itu daripada kesedaran diri.


Dia terlibat dalam makalah penyelidikan, yang menurutnya Google meminta untuk menarik diri. Makalah ini menunjukkan kelemahan dalam teknologi bahasa AI, termasuk yang dibina oleh Google.


Pada masa itu dia mengirim e-mel kepada kumpulan dalaman yang bertajuk "Brain Women and Allies" untuk mengkritik keputusan tersebut.


Ramai dalam komuniti AI mempersoalkan etika melakukan penyelidikan di syarikat teknologi besar seperti Google. Ratusan penyelidik dalam bidang ini menandatangani petisyen untuk menyokongnya.

Pengasas Google dan Ketua Jabatan AI Dipecat! Pengasas Google dan Ketua Jabatan AI Dipecat! Reviewed by thecekodok on 3:33:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.