Pengasas Huawei Ingin Berunding dengan Presiden AS


 Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Huawei, Ren Zhengfei menyatakan hasratnya untuk berunding dengan Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden untuk membincangkan hubungan antara Huawei dan AS.

Ketika berbicara dengan sejumlah media internasional, Zhengfei menyatakan hasratnya, dan berharap akan ada kebijakan yang lebih terbuka dari pemerintahan AS yang baru."Saya akan mengalu-alukan panggilan telefon seperti ini dan berkongsi perkembangan bersama dan berkongsi kejayaan. AS mahu pertumbuhan ekonomi dan China juga mahu pertumbuhan ekonomi," kata Zhengfei.


"Sekiranya kapasiti pengeluaran Huawei dapat ditingkatkan, itu berarti akan ada lebih banyak peluang bagi syarikat AS untuk membekalkan (komponen) juga. Saya percaya ia akan bermanfaat bagi kedua-dua pihak," tambahnya.


Pada masa ini Huawei tidak dapat melakukan perniagaan dengan syarikat yang berpangkalan di AS kerana semasa pemerintahan Donald Trump mereka dimasukkan ke dalam Daftar Entiti kerana masalah keselamatan negara. Ini berdampak pada banyak hal, seperti telefon Huawei yang tidak dapat menggunakan Perkhidmatan Mudah Alih Google, dan menjadikan telefon mereka sukar untuk diterima di luar China.


Bukan hanya itu, banyak komponen dan teknologi tidak dapat digunakan oleh Huawei pada telefon bimbitnya. Sebabnya ialah mereka tidak dapat menggunakan teknologi yang dibuat oleh syarikat dari AS.


"Saya percaya bahawa pentadbiran baru akan mempertimbangkan peluang perniagaan ini kerana mereka akan segera memutuskan dasar baru. Kami masih berharap dapat membeli sejumlah besar komponen dan peralatan AS sehingga kami semua dapat memanfaatkan pertumbuhan China," kata Zhengfei .


Masuknya Huawei ke dalam Entity List memaksa mereka menjual Honor, yang dilakukan untuk menyelamatkan jenama. Yaitu agar Honor masih dapat menggunakan OS Android sepenuhnya, bahkan menggunakan komponen atau teknologi yang dibuat oleh syarikat dari AS.


Namun, Zhengfei mengesahkan bahawa mereka tidak akan menjual perniagaan utama telefon bimbit mereka. "Kami telah memutuskan untuk tidak menjual perniagaan peranti pengguna kami, yang merupakan perniagaan telefon bimbit kami," katanya.


Pada kesempatan yang sama Zhengfei juga memuji iPhone 12 sebagai telefon bimbit terbaik di dunia, dan telefon bimbit ini juga membantu Huawei membuktikan rangkaian 5Gnya.


"Pengguna kelas atas di Eropah sangat menyukai Apple. Kerana Huawei tidak lagi memiliki telefon bimbit premium, telefon bimbit buatan Apple membantu kami membuktikan teknologi 5G Huawei baik," kata Zhengfei.