Pengasas Huawei memanggil iPhone 12 sebagai telefon bimbit terbaik di dunia

 


iPhone 12 sekali lagi dianggap sebagai telefon bimbit (HP) terbaik di dunia. Tetapi kali ini terasa istimewa, kerana penilaian itu keluar dari mulut pengasas dan CEO Huawei, Ren Zhengfei.


Dia menyampaikan sanjungan Zengfei ketika bercakap dengan sebilangan media China baru-baru ini. Hanya saja dia tidak menjelaskan sebab mengapa iPhone 12 dianggap yang terbaik pada masa ini.


"Pelanggan premium Eropah seperti Apple. Kerana (Huawei) tidak lagi mempunyai peranti kelas atas. Telefon bimbit Apple telah membantu kami membuktikan bahawa teknologi 5G Huawei adalah baik," katanya .


Pada pertemuan itu, Zengfei sekali lagi membincangkan sekatan yang dihadapi Huawei di AS. Dia menyatakan hasratnya untuk membincangkan masalah itu dengan Presiden AS yang baru Joe Biden.


Pemain berusia 76 tahun itu meminta dasar yang lebih terbuka yang akhirnya akan memberi manfaat kepada semua orang di Industri.


"Saya akan mengalu-alukan panggilan telefon seperti ini dan berkongsi perkembangan bersama dan berkongsi kejayaan. AS mahu pertumbuhan ekonomi dan China juga mahu pertumbuhan ekonomi," katanya.


Zhengfei juga menekankan bahawa walau apa pun, Huawei tidak akan menyerah pada pasaran mudah alih. Syarikat akan terus melabur dalam peranti mudah alih walaupun tanpa perkhidmatan Android dan Google. Huawei diketahui telah mengembangkan sistem operasi sendiri yang dinamakan Harmony OS.


"Kami telah mengatakan sebelumnya bahawa teknologi 5G kami dapat dipindah milik secara keseluruhan. Itu termasuk bukan hanya hak untuk pembangunan tetapi juga program sumber dan kod sumber. Sekiranya AS memerlukan teknologi cip kami, kami dapat memindahkannya. Kata-kata kami tulus (tetapi) setakat ini. belum ada syarikat yang bersedia berunding dengan kami, "katanya.


Zhengfei percaya bahawa Huawei akhirnya akan mengatasi semua kesulitan. Tetapi dia juga mengakui bahawa penurunan pasar smartphone diharapkan tahun ini.