Pengeluaram telefon bimbit Huawei akan menurun sebanyak 60% pada tahun 2021


Huawei dikatakan telah meramalkan bahawa pengeluaran telefon bimbitnya akan menurun secara drastis pada tahun 2021, yaitu penurunan hingga 60%.

Huawei telah mengumumkan penurunan pengeluaran telefon bimbit ini ke pembekal komponennya. Penghantaran telefon bimbit mereka akan menurun dari 189 juta unit pada tahun 2020 kepada 70 juta unit pada tahun 2021.


Dilaporkan oleh Nikkei, Ahad (21/2/2021), penurunan pengeluaran ini adalah kesan sekatan yang dikenakan oleh pemerintah Amerika Syarikat. Walaupun tidak popular di AS, telefon bimbit Huawei popular di banyak negara lain.


Huawei sendiri telah disenarai hitam oleh pemerintah AS sejak 2019, dengan menambahkannya ke Daftar Entiti. Dampaknya adalah bahawa Huawei tidak dapat melakukan perniagaan dengan syarikat yang berpusat di AS, yang bermaksud bahawa mereka tidak dapat mendapatkan bekalan komponen atau menggunakan perisian yang dibuat oleh syarikat yang berpangkalan di AS.


Kemudian larangan itu dilanjutkan, dan Huawei tidak dapat menggunakan teknologi dari mana-mana syarikat di luar AS yang menggunakan teknologi dari AS. Bukan hanya perniagaan telefon bimbit Huawei yang dipengaruhi oleh peraturan ini.


Perniagaan rangkaian mereka juga terjejas, iaitu mereka tidak dapat menjual peranti rangkaian 5G mereka di AS dan banyak negara lain di seluruh dunia.


Kemudian ada desas-desus bahawa Huawei akan melepaskan unit telefon bimbit utamanya, iaitu siri P dan Mate. Walaupun khabar angin ini kemudian ditolak oleh pengasas mereka, Ren Zhengfei.


Selama Q4 2020, menurut IDC, Huawei menghantar 32 juta unit telefon bimbit, hampir separuh berbanding dengan tempoh yang sama pada tahun 2019, di mana mereka menghantar 56 juta unit telefon bimbit.


Pada tahun 2020, perbelanjaan chip Huawei menurun 23% dan hanya berada di tempat ke-3 dalam senarai syarikat yang membeli cip terbanyak di dunia, di belakang Apple dan Samsung.


Apple disenaraikan sebagai syarikat yang membeli cip semikondutor terbanyak, merangkumi 12 peratus daripada jumlah penjualan cip semikonduktor.


Dalam laporan Gartner, di bawah Apple terdapat Samsung dengan jumlah pembelian 8%, dan di bawahnya adalah Huawei dengan 4.2%. Pembelian cip oleh Apple dan Samsung meningkat lebih dari 20% dari tahun ke tahun, sementara pembelian cip Huawei turun 23%. 

Pengeluaram telefon bimbit Huawei akan menurun sebanyak 60% pada tahun 2021 Pengeluaram telefon bimbit Huawei akan menurun sebanyak 60% pada tahun 2021 Reviewed by thecekodok on 3:07:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.