Pengeluaran OLED untuk Cermin Mata Pintar, Apple Bekerjasama dengan TSMC


Apple dan TSMC dikatakan bekerjasama untuk mengerjakan panel OLED yang akan digunakan dalam peranti augmented reality (AR) dan realiti maya (VR) mereka.

Perangkat ini dilaporkan telah mencapai tahap pengujian di fasilitas Apple di Longtan Science Park, Taiwan, yang terletak dekat dengan kilang TSMC.


Panel OLED akan dihasilkan menggunakan peralatan pengeluaran cip yang sudah dimiliki oleh TSMC, dan tidak memerlukan pelaburan penyelidikan dan pembangunan yang besar. Kemudian panel OLED akan disatukan dengan cip yang digunakan.


Tujuannya adalah untuk kecekapan dan menjimatkan ruang dalam peranti. Apple juga telah merekrut pekerja dari AU Optronics, yang merupakan pembuat panel skrin dan dilaporkan akan ditugaskan untuk menghasilkan panel 1 inci.


Di masa depan, Apple juga merancang untuk mengembangkan microLED dengan Epistar yang akan digunakan pada Apple Watch, iPad dan MacBook generasi akan datang.


Dilaporkan sebelum ini, peranti VR Apple dilaporkan akan dijual mulai tahun 2022. Kemudian gambar rendering telah beredar di ruang siber, dilaporkan berdasarkan prototaip terakhir perangkat.


Alat dengar dilaporkan menggunakan kain jala, yang dipilih kerana beratnya lebih ringan dan juga lebih mahal. Laporan tersebut menyatakan bahawa alat dengar Apple VR ini dapat menelan belanja hingga USD 3.000 .


Harga ini jauh lebih mahal daripada kebanyakan alat dengar VR mandiri yang lain. Contohnya ialah Oculus Quest 2 yang berharga USD 299.


Dari gambar rendering juga dapat dilihat bahawa ada bahagian alat dengar yang meminjam reka bentuk dari peranti Apple yang lain. Seperti ikat kepala gaya Apple Watch dan juga kain mesh yang sama dengan HomePod.