Pengguna Facebook aktif dalam talian semasa wabak


Pandemik Covid-19 telah memaksa kehidupan orang untuk beralih ke digital. Kerja, sekolah, perniagaan, hiburan, dan komunikasi dan interaksi dilakukan dalam rangkaian (dalam talian). Ini juga mencetuskan aktiviti tinggi di dunia maya, salah satunya terdapat di laman sosial Facebook.


Komuniti dalam talian semakin berkembang semasa wabak. 95 peratus responden memberikan sokongan kepada anggota masyarakat dan 55 peratus memberikan sokongan moral


Laporan yang sama juga menunjukkan bahawa semasa pandemik, orang semakin berhubung dengan komuniti dalam talian.


Ini dibuktikan oleh 82 peratus responden yang menyatakan bahawa komuniti mereka beroperasi secara digital dan 88 peratus mengakui bahawa komuniti akan terus berada di alam digital untuk tahun berikutnya.


Rakan-rakan dalam komuniti telah menjadi keluarga. Di mana, 67 peratus responden menyatakan bahawa komuniti adalah forum komunikasi semasa wabak. 28 peratus responden merasa selesa untuk berkongsi cerita dengan sesama anggota masyarakat.


Orang juga merasa menjadi sebahagian daripada komuniti, kerana 100 peratus responden mengatakan mereka adalah bahagian penting dalam komuniti.


27 peratus responden mengatakan mereka menyertai komuniti dengan hobi dan aktiviti yang sama, dan 23 peratus responden bergabung kerana mereka berminat dengan topik yang berkaitan.


Sementara itu, untuk perniagaan IKS, berdasarkan penyelidikan Facebook dengan Bank Dunia dan Organisasi Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan, 90 peratus IKS yang menggunakan Facebook terlibat dalam kegiatan yang meningkatkan pendapatan mereka.


Di samping itu, 91 peratus perniagaan yang dijalankan oleh wanita di Facebook terlibat dalam aktiviti yang meningkatkan pendapatan mereka.


Responden juga mengatakan bahawa 51 peratus pemain IKS melaporkan bahawa 25 peratus penjualan berlaku di digital dalam beberapa bulan terakhir.


Walaupun perniagaan telah i pengurangan jumlah pekerja dan aliran tunai yang mencabar, 77 peratus pemilik dan pengurus perniagaan optimis akan masa depan perniagaan mereka.


Peranan Facebook penting pada dua titik, iaitu komuniti dan pelaku perniagaan IKS.